Haakon Børde
Haakon Børde avbildet på jobb for NRK fra Kabul.

Tidligere NRK-korrespondent Haakon Børde er død

– Journalistisk etterlater han seg en stor arv, sier NRKs utenriksredaktør

Publisert Sist oppdatert

Den mangeårige NRK-reporteren Haakon Børde er død, 83 år gammel.

Han døde 1. juli etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NRK.

Børde jobbet i NRK fra 1969 og frem til han ble pensjonist i 2007.

Han er kanskje mest kjent som NRKs korrespondent i Buenos Aires fra 1984 og 1988, men var også en mye brukt krigsreporter - blant annet i Afghanistan i 2001 og Irak i 2003. 

NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen minnes Børde 

– Jeg husker Haakon først og fremst som en veldig god kollega. Han var en veteran og legende i utenriksjournalistikken da jeg begynte, og jeg lagde en av mine første TV-saker med han som mentor. Han tok imot oss unge med et åpent sinn, og det var ikke selvsagt på den tiden, sier Falkenberg Mikkelsen til Medier24.

Han mener Børde satte et solid stempel på NRKs utenriksjournalistikk.

– Journalistisk etterlater han seg en stor arv. Han var en engasjert utenriksjournalist, og vil bli husket blant annet for journalistikken sin fra Latin-Amerika på 1980-tallet. I nyere tid jobbet han både i Afghanistan etter terrorangrepene 11. september 2001 og i Midtøsten under karikaturstriden, sier Falkenberg Mikkelsen. 

– Stemmen hans bar bud om nyheter fra den store verden i en tid hvor NRK hadde monopol på kringkastede nyheter. Han tilhører en gyllen generasjon med utenriksjournalister, sier NRKs utenriksredaktør.

Børde ble også kjent for den yngre delen av befolkningen da han i 2004 spilte en parodi på selv i humorprogrammet Team Antonsen, med Harald Eia, Bård Tufte Johansen, Atle Antonsen og Kristopher Schau.

Børde hadde tidligere journalisterfaring fra Agderposten og NTB. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS