Harald Henden under utdelingen av Fritt Ords pris for 2024.

Harald Henden er død: – Norge har mistet en av sine beste foto­journalister

VG-fotografen er død etter kreftsykdom.

Publisert Sist oppdatert

VG-fotograf Harald Henden (63) er død. 

I oktober i fjor ble det kjent at han hadde fått kreft i bukspyttkjertelen. Det førte til at han reiste hjem fra et reportasjeoppdrag i Israel. 

Han jobbet siden 1987 som fotograf for VG.

– Harald døde stille og fredelig på Diakonhjemmet sykehus i dag klokken 11 med sin gode venn Morten Rostrup fra Leger Uten Grenser ved sin side, opplyser ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG til egen avis.

Hilsen fra kameraten

Rostrup har skrevet en hilsen på Hendens Facebook-profil.

– Jeg er dypt takknemlig for tiden vi hadde sammen. Norge har mistet en av sine beste fotojournalister. Jeg vil også formidle at Harald var veldig glad for den anerkjennelsen og vennligheten han ble møtt med, spesielt nylig. Jeg vet at det han sto for og det han har gjort vil leve videre, skriver Rostrup.

Kommunikasjonsrådgiver Svein Tore Bergestuen har tidligere skrevet bok om Henden. Han skriver på egen Facebook-side at Henden fortjente all hyllesten han fikk.

– Harald kom fra lite, men han fikk så mye, og han ga enda mer tilbake. Selv mente han at han ikke var så spesiell. Vi andre vet hvor feil han tok akkurat der. Takk for alt, min venn.

Henden har hele veien vært åpen om sykdommen, og fortalte blant annet om den i en podkast med VG-kollega Anders Giæver. Da sa Henden at han prøver å ta en dag av gangen.

Prisbelønt

Det siste halvåret har Henden mottatt en rekke priser for arbeidet han har gjort som pressefotograf. Blant annet tok han Årets Bilde i 1995 og 2000. Han fikk Pressefotografenes Ærespris og ble tildelt Fritt Ord-prisen i år.

Han var også gjest under SKUP i april i år.

– Jeg har alltid prøvd å unngå å være storyen, sa han da.

Under samme konferanse ble han hedret med en omreisende fotoutstilling.

– Han har ofret hele livet sitt for VG og er kanskje den i VG som har reist med flest journalister gjennom årene, sa VG-kollega Espen Rasmussen.

Senest forrige uke ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden.

– Jeg er ikke noe redd. Jeg er ikke redd for å dø, sa Henden til VG i januar.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS