Sjefredaktør Kjell Rune Henriksen i Harstad Tidende med dagens samiske forside.
Sjefredaktør Kjell Rune Henriksen i Harstad Tidende med dagens samiske forside.

Slik feirer Harstad Tidende på Samenes nasjonaldag - har oversatt hele forsiden til samisk

- Et lite bidrag for å synliggjøre samisk kultur og språk, sier sjefredaktør Kjell Rune Henriksen.

Publisert

6. februar er det Samefolkets dag, eller Samenes nasjonaldag, som den også kalles. Dagen og de mange markeringene av den blir stadig flere og mer synlige - også i pressen.

Og i dag har regionavisen Harstad Tidende valgt å oversette hele forsiden til samisk. Det forklarer sjefredaktør Kjell Rune Henriksen slik:

- Vi er i et område med mye samisk kultur og sterke samiske tradisjoner. Det bor mange samer her i regionen. Og i dag hadde vi lyst til å yte et lite bidrag for å synliggjøre kulturen og språket - som begge har vært under press i mange år, sier han.

Lederside på to språk.
Lederside på to språk.

For den som lurer: Forsideoppslaget er altså en helt vanlig nyhetssak - som i og for seg ikke har noe med Samefolkets dag å gjøre. Den viser til et utspill fra en politiker om leieprisene i byen.

Men dagen blir også markert inni avisen, blant annet med en leder på side 2 - for anledningen på to språk.

 

 

Har merket store endringer

Sjefredaktøren sier til Medier24 tirsdag morgen at han så langt har fått bare positive reaksjoner, blant annet fra byens ordfører Marianne Bremnes. Noen negative har han så langt ikke mottatt.

- Men jeg ser ikke bort fra at det kan komme, og meningene er mange. Det kommer også til uttrykk i politikken - som da kommunestyret debatterte om Harstad også skal ha et samisk navn, sier Henriksen.

Dagens forside.
Dagens forside.

- Men vi skal sette dagsorden og være en arena for både kultur og debatt, så jeg mener det skulle blott bare mangle at vi gjør dette - en region som har såpass sterke samiske tradisjoner.

 

Ser store endringer 

Og selv om skepsisen fortsatt fins: Den samiske kulturen står stadig sterkere i regionen, mener trønderen Kjell Rune Henriksen:

- Jeg kom hit for 21 år siden, og hvis jeg ser tilbake, har det vært store endringer. Blant annet ser vi at mange i den yngre generasjonen nå bærer kofte med stolthet og kjemper for den samiske kulturen.

- Dagen i dag markeres også i mye større grad enn før, med arrangementer som går over hele uka, sier redaktøren.

- Hva med avisa - tror du det kan bli faste innslag på samisk i Harstad Tidende?

- Det er ikke noe vi har tenkt på foreløpig, og det vil kreve ganske mye med tanke på oversettelser med mer. Men vi dekker veldig mye som har med samisk kultur å gjøre gjennom hele året, og det skal vi fortsette med, slår Henriksen fast.

Powered by Labrador CMS