Elle, melle, hvilken nestleder skal NJ velge? Her er en håndfull navn som trolig vil være aktuelle

Valgkomiteens leder Sven Arne Buggeland har allerede noen tanker om hvem som er aktuelle. Men nå begynner jakten på gode forslag og navn for alvor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Denne uken ble det kjent at leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag ikke ønsker å ta gjenvalg.

Torsdag trakk han sitt kandidatur og sa til Medier24 at det var en sammensatt grunn til at han ikke tok opp kampen med nestleder Hege Iren Frantzen, som for kort tid siden varslet at hun vil bli leder.

Det betyr etter alt å dømme at Frantzen blir NJ-leder etter vårens landsmøte. 

Leder i valgkomiteen i NJ, Sven Arne Buggeland, forteller at startskuddet for jakten på ny nestleder i NJ er igang.

– Vi skal nå i kontakt med ledere i konsernlag, lokallag, landsstyret og de 50 største redaksjonsklubbene for å få inn tips og navn på blokka.

> LES OGSÅ: – Jeg er ikke redd for en fight for noe man tror på. Men jeg mener dette er best for NJ, slik at vi får mer ro i organisasjonen

Flere sentrale kandidater

Medier24 har vært i kontakt med flere sentrale kilder i og rundt Norsk Journalistlag og i mediebransjen. Flere peker på noen sentrale navn, som kan bli aktuelle:

 • Klubbleder Dag Idar Tryggestad (44) fra Bergens Tidende har langt fartstid i tillitsvalgapparatet i journalistikken. Han har vært nestleder og leder i klubben i BT, sittet i styret i NJ Schibsted og sittet i landsstyret i NJ, nå som 1. vara.

  Medier24 erfarer at han er en av de absolutt favorittene til å bli nestleder under Hege Iren Frantzen, hvis hun skulle bli valgt som leder i mars. Kilder forteller at Tryggstad har stått i kampen for BTs ansatte i en tøff tid og vunnet fram to forlik, samtidig som han er godt likt i organisasjonen. Vi har ikke klart å oppnå kontakt med Tryggestad fredag.

 • Klubbleder Kjersti Fikse Ness (38) i Adresseavisen innehar og har hatt flere tillitsverv i både Adresseavisen, Adresseavisen Gruppen og Polaris. Kilder forteller at hun blir nevnt i stadig flere sammenhenger og at hun har imponert sentrale folk i NJ.

  – Det er hyggelig å bli nevnt i en slik sammenheng, men akkurat nå er jeg fullt opptatt med de omfattende kuttene i Adresseavisen og jeg vier min oppmerksomhet til nettopp dette nå, sier hun i en kort kommentar til Medier24.

 • Klubbleder Henrikke Helland (46) i TV 2 skal også være et aktuelt navn til å bli nestleder i NJ, nevner flere. TV-kanalen kutter nå 350 millioner kroner og flere titalls ansatte må gå. Den erfaringen Helland har fra tillitsmannsarbeidet i NJ samt hennes «operative» erfaring fra kuttene nå, gjør henne aktuell, sier flere.

  – Vi står midt i kutt og jeg har ikke hatt tid til å tenke gjennom noe slikt, men sånn som jeg ser det, så kan ikke NJ ha to representanter fra etermediene, nå som Hege Iren Frantzen trolig blir leder, så jeg er nok ikke aktuell, sier hun i en kommentar.

 • Håkon Okkenhaug (49) fra Trønder-Avisa nevnes av flere i denne sammenhengen. Levangsbyggen er i dag ansvarlig for økonomistoffet i avisa og har sittet svært mange år i flere posisjon i NJ - blant annet i landsstyret og som styreleder i STUP-ordningen og mange år som leder i Nord-Trøndelag journalistlag.

  Kilder forteller til Medier24 at Okkenhaug nyter stor tillit i organisasjonen og kan ha den rette avisfaglige kompetansen ved siden av Frantzen, som kommer fra NRK.

  – Det tar jeg eventuelt med valgkomiteen, sier han til Medier24 på spørsmål om han kan være aktuell. 

 • AU-medlem Stein Sneve (57) fra Avisa Nordland blir også nevnt til en mulig nestlederposisjon. Sneve har ved tidligere anledninger vært nevnt i diskusjoner om posisjonen, men har avvist at han var aktuell. Sneve har lang avisfaglig bakgrunn og kjenner NJ godt gjennom sine sentrale verv i organisasjonen.

Andre navn som nevnes i større og mindre grad er tidligere klubbleder Dennis Ravndal fra VG, Anette Andresen - som nylig gikk av som leder i NJ Frilans, Britt Ellen Negård fra Glåmdalen og Amedia, samt Julia Therese Olsen fra Stavanger Aftenblad.

– Har konkrete navn på blokka

Leder Buggeland i valgkomiteen mener en nestleder trenger noen spesielle kvalifikasjoner og må utfylle lederens egenskaper og bakgrunn.

– En nestleder i NJ må ha tung erfaring som tillitsvalgt enten i redaksjonsklubb, lokallag eller landsstyre. Man må evne å tenke politisk og prinsippielt, nestlederen må kunne se utover sin egen arbeidsplass og ståsted samt at man har god forståelse for mediebransjen og de utfordringene den står overfor. Dette er blant de viktigste kriteriene, sier han.

– Har du konkrete navn på blokka?

– Jeg har enkelte navn jeg tenker som kan være aktuelle, men vi er ikke i direkte dialog med noen. Når det er sagt, så har valgkomiteen god oversikt over hvem som er NJs fremste tillitsvalgte. Nå er vi først og fremst opptatt av å få inn gode navn og innspill.

Nestlederen må være mye i Oslo

Både lederen og nestlederen i Norsk journalistlag kommer i dag fra Oslo.

Buggeland mener det ikke er noe kriterie at man er bosatt i hovedstaden, men ønsker heller ikke å late som at det ikke blir mye jobbing fra nettopp Oslo.

– Jeg skal ikke si at man ikke kan helgependle, men det er et svært tidkrevende verv som er tett med møter og avtaler gjennom uken og arrangementer i mange helger. Vi er klart villig til å diskutere og se på alle slags løsninger, men det er begrenset hvor mye tid du vil få utenfor Oslo. Du trenger ikke bo i Oslo, men du vil nok tilbringe mesteparten av uken i Oslo.

 – Hva tenker du om geografisk, bedriftsmessig, kjønnsmessig og aldersmessig spredning?

– Vi er først og fremst opptatt av å få en knallgod tillitsvalgt i den posisjonen. Alt vi kan oppnå av spredning utover det er bare positivt. Alder, kjønn, bakgrunn, sted og alt sånt. Vi vil legge tyngst vekt på dette med å utfylle lederen. Har vi for eksempel en leder fra et privateid mediekonsern, ville det vært fint å ha en nestleder med NRK-bakgrunn for eksempel. Det er viktigere enn at det er mann og kvinne og aldersmessig spredning.

Buggeland forteller at valgkomiteens innstilling skal legges frem på landsmøtets tredje dag, som er i slutten av mars. 21. februar går forslagsfristen ut til alle vervene – leder, nestleder og landsstyrerepresentant.

– Så kan det hende at vi går ut med vår kandidat til nestledervervet før det, avslutter han.

For ordens skyld: Undertegnede har nylig vært kollega med Håkon Okkenhaug i Trønder-Avisa, så intervjuet med ham ble tatt av redaktør Gard L. Michalsen.

Powered by Labrador CMS