Hege Ulstein kjenner ikke lenger igjen debatten hun takket ja til å delta i, og trekker seg derfor.Foto: Berit Roald / Scanpix
Hege Ulstein kjenner ikke lenger igjen debatten hun takket ja til å delta i, og trekker seg derfor.Foto: Berit Roald / Scanpix

Hege Ulstein trekker seg fra metoo-debatt under Svarte Natta-konferansen

Det har stormet rundt Svarte Natta-konferansen, som arrangeres i Nord-Norge helgen 8.-9. november. Nå trekker Dagsavisens Hege Ulstein seg fra en debatt om metoo.

Publisert

«Det er et grunnleggende journalistisk prinsipp å gjøre premissene klare. Det er synd at Svarte Natta har endret premissene, litt etter litt, til et opplegg jeg aldri ville takket ja til hvis jeg hadde fått et ærlig spørsmål i utgangspunktet», skriver Hege Ulstein på sin egen Facebook-vegg.

Ulstein, som for tiden er i permisjon fra sin jobb som politisk kommentator i Dagsavisen, skulle egentlig delta i en debatt om pressens dekning av metoo. 

Debatten har skapt reaksjoner, blant annet fra kvinnenettverket i Troms Arbeiderparti, som arrangerer et alternativt arrangement som går samtidig med debatten. Det skriver den Tromsø-baserte avisen Nordlys. Det kommer som reaksjon på at Trond Giske skal delta i debatten.

Etter en omfattende mediestorm måtte Trond Giske trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet, som har konkludert med at han brøt partiets retningslinjer for seksuell trakassering.

– Opplegget uviklet seg

Ulstein forklarer at hun fikk spørsmål om å delta i debatten for tre uker siden, og takket ja. Dette begrunner hun med at metoo representerer et av de viktigste framskrittene for feminismen.

«Har vi dekket alle saker like bra? Hva kunne vi ha gjort annerledes før Metoo ble globalt? Hva kunne vært gjort for at varslerne hadde våget å komme frem før? Hvem er ofrene og hvordan ivaretar vi dem?», skriver hun om hvorfor hun valgte å delta.

Senere skal det ha kommet nye opplysninger om hvordan debatten ville bli utformet, som Ulstein ikke var kjent med fra før.

«Etter at jeg hadde takket ja, kom det fram at det skulle være en bolk før debatten jeg skulle delta i. Her skulle Trond Giske og Fredrik Virtanen fortelle sine historier sammen med den svenske journalisten Lina Makboul. Hun laget et TV-program om Virtanen som senere ble felt i svensk PFU fordi det krenket privatlivet til kvinnen som hadde hevdet at Virtanen voldtok henne», skriver hun, og fortsetter:

«I løpet av helgen har opplegget utviklet seg videre. De to bolkene skal nå slås sammen til en sammenhengende seanse, uten pause. Et av hovedtemaene slik dette blir presentert fra arrangørens side nå, er Bar Vulkan-saken - som jo egentlig ikke har noe med metoo å gjøre. Trond Giske skal nå sitte på scenen i begge bolker.»

 

Giske-show

Ulstein reagerer altså på at det hun trodde hun takket ja til, endte opp med å bli noe helt annet, og det er derfor hun nå trekker seg fra debatten.

«Jeg ble invitert til og takket ja til en pressedebatt om metoo. Det har nå utviklet seg til noe som kan se ut som et Giske-show. Det takker jeg nei til»

Hun opplyser videre at hun har sagt fra til Svarte Natta om at hun ikke akter å delta i en paneldebatt der «premisset ser ut til å være at en toppolitiker som har krenket flere unge kvinner, skal framstilles som et offer», og retter også kritikk mot arrangørene, som for øvrig er styret i Svarte Natta, som igjen er utnevnt av Redaktørforeningen og de fire nordnorske journalistlagene til Norsk Journalistlag.

«Det er nærliggende å se arrangementet som en bit i puslespillet som handler om Giskes vei tilbake til makten.»

Hun understreker også at hun trekker seg av respekt for og hensyn til metoo-debatten, og da særlig varslerne.

«Det har gjort et sterkt inntrykk på meg at Svarte Nattas debattopplegg har fått så sterke reaksjoner at en av varslerne lager sitt eget arrangement i protest sammen med et kvinnenettverk».

Forventer kritikk

I Facebook-innlegget bedyrer Ulstein at Svarte Natta må få lov til å arrangere konferansen slik de selv vil, men at det må være legitimt å trekke seg fra programmet, ettersom det endret seg såpass fra det hun takket ja til. 

«Det som blir interessant nå, er hvorvidt det å ta et standpunkt blir møtt med respekt og forståelse - eller om det blir et ras av kritikk og støy fra en del menn (og noen kvinner) som har en tendens til å tillegge meg motiver og meninger jeg ikke har, de neste dagene.», avslutter hun.

Powered by Labrador CMS