Helge Lyngstad (1956 - 2023)
Helge Lyngstad (1956 - 2023)

MINNEORD:

NRK-regissør Helge Lyngstad er død

Det vanker bare godord om legenden Helge, snill dyktig og omtenksom som han var.

Publisert Sist oppdatert

Helge var en svært kreativ og dyktig tusenkunstner i fjernsynets Underholdningsavdeling, hvor han jobbet som regissør, men også som manusforfatter og idemaker.

Det vanker bare godord om legenden Helge, snill dyktig og omtenksom som han var. Han var en ganske stillferdig med masse humor, og som boblet over av gode ideer, initiativ og innspill. «Det fikser Helge… » var et omkved i avdelingen. Ingen jobb var for stor og ingen var for liten, han sa aldri nei, uansett når man spurte omhjelp.

Helge fikset det aller meste. Han hadde stor arbeidskapasitet. Alt fra å få hjelp med å redigere ut småsnutter, tilrettelegge eksterne produksjoner for sending på NRK eller å produsere tittelprogram eller serier.

Helge var dessuten svært sosialt anlagt som det var givende og morsomt å være sammen med. Han var også en man kunne være stille sammen med, uten at man følte at stillheten skulle fylles med ord. Han var dessuten rolig og lot seg ikke stresse, hans ro smittet over på dem rundt han. En god egenskap i et til tider hektisk miljø.

Helge begynte i NRK på midten av 70-tallet. Han jobbet først som redigerer på VB. Etter noen år gikk veien videre fra Fjernsynshuset over broen til G-fløyen og Underholdningsavdelingen hvor han «slo seg til ro». Helge står bak de fleste av KLMs tv-serier i perioden 1988 – 1995. Det kan nevnes i fleng… «SKAI TV», «Njus», «KLMs Nachspiel», Montreuxprogrammene The Rise and Fall of an Olympic Village (1994) og The international KLM show (1996), KLMs Vorspiel og 20 år med KLM.

Etter KLM-perioden fortsatte han med å jobbe tett med Trond Kirkvaag, sammen utviklet de seriene Trotto Libre og Showtalk. Montreuxprogrammet «Atomics» (1990) med Trond Kirkvaag og «Raymond» (Øivind Johannessen) som ble til sammen med Harald Staff.

Da «Lørdan» med Dan Børge Akerø startet opp i 1987, var Helge fast redaksjonsmedlem og enkameraproducer for humorinnslagene.

Listen over produksjoner som har Helges signatur er lang og den er langt fra komplett! «The show» med Charlo Halvorsen, Otto Jespersen og Stig Holmer, «Øystein og meg» med Øystein Bache og Rune Gokstad, Robert Stoltenbergs «Cafe», Kvinner på randens «Taxi, Taxi», «20 spørsmål» «I en natt» med Bjørn Eidsvåg, «Dankerts jul» med Trond Kirkvaag og selvsagt «Bye & Rønning», samt «Karl Johan».

Han hadde også regi på «Tabu med Abu» noe som resulterte i at Abu fikk Komikerpris som årets nykommer. Helge var også å se som statist/skuespiller bla i «5080-Nyhetskanalen».

Helge var også fast producer for «Highlights sendingene fra 17-mai» og han produserte også Reiseradien for NRK TV (NRKs nett-tv).

Hans siste store produksjon var «Et liv som Løgnas» – et program om Per Inge Torkelsen. (2021) Helge Lyngstad vant Amandaprisen 1989 i klassen Beste underholdningsproduksjon for fjernsyn for regien av SKAI TV.

Helge døde litt før midnatt 23.mars. Rolig og fredelig med de nærmeste rundt seg. Helge døde av kreft.

På vegne av venner og kollegaer i NRKs Underholdningsavdeling. Fryd over vår gode Helges minne.

Powered by Labrador CMS