TV 2-ledelsen under en presentasjon i Bergen, september 2016. Fra venstre: Kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand, sjefredaktør og direktør Olav Sandnes og nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther.

TV 2-ansatte tar snart juleferie uten å vite om de har jobb til neste år. Siste etappe i kuttrunden er utsatt til januar

- Vi har valgt å ta hensyn til de som ikke hadde lyst til å få slike beskjeder før jul, sier redaktør Jan-Ove Årsæther. I valget mellom «to onder», er de tillitsvalgte glade for den beslutningen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I mai startet TV 2 den lange og omfattende strategiprosessen og omorganiseringen som har fått navnet TV 2 i 2020, og en første sluttpakkerunde gikk fra før sommeren til midten av august.

I september ble det klart at til sammen rundt 170 årsverk skal kuttes, og fortsatt gjenstår det rundt 90 årsverk.

20 blir utsatt til TV 2 flytter inn i nye lokaler neste år, men 70 skal altså tas nå. Men dette «nå» er i siste liten blitt utsatt til januar.

Dermed vil det ha tatt åtte måneder fra starten av prosessen, til den tyngste delen er gjennomført.

 

Tok hensyn til de som ville vente

- Det er lenge?

- Nå står vi en situasjon der vi gjennomfører en nedbemanning på tett opp mot 200 ansatte. På mitt område nærmer vi oss en løsning på 100 av cirka 130, og vi har kommet et godt stykke på vei med frivillige løsninger, sier nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther til Medier24.

Så valgte man i siste runde nå å åpne for en nytt vindu for sluttpakkesøknader - i samråd med fagforeningene. Det forsinket også prosessen noe.

- Da kom vi veldig tett opp mot jul, med en todelt stemning på huset: Noen ville ha et svar før jul, mens andre ba innstendig om å ikke få den avgjørelsen inn mot juleferien. Derfor valgte vi å utsette dette til over nyttår, og ta hensyn til den sistnevnte gruppen.

- Men i det store bildet: Burde dere ha kommet i mål tidligere?

- Vi har helt sikkert ikke gjort alt rett i denne prosessen, men vi har vært gjennom en runde der vi skal flytte oss fem år frem i tid. Dette er ikke den fjerde kuttrunden av mange, som andre mediehus har vært i. Vi har tatt et strategisk valg for hvor vi skal være i 2020. Dermed blir det en større operasjon og omveltning, sier Årsæther.

- I dette bildet satser vi også på Sumo, og andre områder. Dette er en prosess som handler om mange flere ting enn bare kutt i bemanning, legger han til.

 

Klubbleder Henrikke Helland i TV 2.

 

Få søknader i siste runde

Klubbleder Henrikke Helland i TV 2 sier til Medier24 at klubben var enig i vurderingen om å vente noen uker med de endelige beskjedene for hvem som nå ikke får beholde jobben:

- Ansatte må ikke få denne beskjeden like før jul. Hvis man ikke kom i mål til 15-16. desember, så måtte vi utsette det til over jul. Vi vil ikke utsette ansatte for dette, rett før jul og når alle offentlige tjenester og støtteapparat er mer eller mindre stengt, sier hun.

- Samtidig er det selvsagt tungt å vente, og for de ansatte er det forferdelig at vi ennå ikke er ferdig. Vårt egentlig ønske var jo å komme i mål tidligere. Hadde vi valgt en annen modell for nedbemanning, ville vi kanskje vært dette, mener Haelland.

Den omtalte siste runden med sluttpakkevindu hadde frist i går torsdag 15. desember.

Det skal være kommet noen søknader, men langtfra mange nok til å bety mye i det store bildet. Det bekrefter kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl fredag formiddag:

- Akkurat nå er det en krevende tid for mange i TV 2. Flere kjenner daglig på stor usikkerhet. Som alle andre medievirksomheter er TV 2 nødt til å ta inn over oss de voldsomme endringene som treffer hele vår bransje. Vi skal bli færre og må fremover klare oss uten dyktige medarbeidere, sier han.

- Dette har vi ønsket å løse gjennom størst mulig grad av frivillighet. Derfor har vi i dialog med tillitsvalgte forlenget sluttpakkefristen flere ganger. Dessverre ser vi at vi heller ikke kommer i mål denne runden, til det er søkertallet denne runden for lavt. 

 

Har ikke oppfordret noen til å søke

Han sier at man nå vil jobbe videre og fortsatt kaller det «frivillige løsninger», altså det som på nyåret etter alt å dømme vil bære preg å være styrte sluttpakker:

- Vårt mål om å finne frivillige løsninger består, det vil vi jobbe for også fremover, men da på et individuelt nivå, sier Dahl.

- Når blir dere ferdig med nedbemanningsprosessen?

- Vi starter bemanningen av den nye organisasjonen over nyttår, og har som mål å ha alt på plass i løpet av januar.

TV 2-redaktør Jan Ove Årsæther opplyser samtidig at man ikke har gitt ansatte oppfordringer om å søke i denne siste frivillige runden.

- Vi har gjennomført en kompetansekartlegging som er reell og troverdig. Da kan vi ikke samtidig begynne å hinte til enkelte om å søke sluttpakke. Da undergraver vi den prosessen som pågår, sier han.

 

Klubblederen slår ikke av telefonen

Om én uke er det lille julaften, og neste uke er normalt en slags nedtrapping mot juleferie.

Men den ferien blir ikke som normal for TV 2s ansatte i år:

- Dette er en veldig tung tid for alle, og jeg tror det blir krevende for folk å koble ordentlig av i jula, når vi er i en slik «venteposisjon», sier Henrikke Helland.

Nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2.

- Får du tatt juleferie selv?

- Jeg kan i hvert fall ikke slå av telefonen i jula. Det gjør jeg ikke.

 

Opplever også fremtidstro

Samtidig som mange ansatte venter spent på beskjed om egen framtid, mener nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther at det også er en god spore til fremtidstro i organisasjonen.

- Hvordan skal dere bygge stemning i 2017?

- Vi har gjennom høsten jobbet med å sette en organisasjon som vi meldte 29. september, med en organisering gjennom Nyhetskanalen som hovedgrep. Vi var forberedt på å få kritikk på det og at mange ville mene det var feil, men akkurat det har jeg fått kun positive tilbakemeldinger på.

- Så jeg opplever at huset har tro på organisasjonen og på prosjektet. Det er også mange som ikke har tatt sluttpakke og som skal være med videre. Folk har lyst til å være med på det TV 2 vi nå skal bygge. Når vi legger nedbemanningne bak oss, så tror jeg vi er enig om retning, videreutvikling og ambisjoner for vekst videre.

- Så har det også vært enkelte engasjerte meldinger på intranettet fra noen av kanalens senior ansatte?

- Ja, det har vi hatt. Men det har vi håndtert, og jeg tror også disse er enige i retningen videre for kanalen. Organisasjonen har lyst til å være med på å bygge Nyhetskanalen, sier Årsæther.

På spørsmål om det blir noen «kampanje» for å få opp engasjementet og stemningen neste år, viser nyhets- og sportsredaktøren til alt det TV 2 faktisk skal gjøre - og å skape engasjement gjennom det:

- Redaksjonelt har jeg en ting å si: En stor honnør til redaksjonene våre for mye god journalistikk. Jeg vil berømme alle ansatte på huset for det vi har levert det siste året.

- Og denne uka satte vi oss ned for å planlegge nye studio, vi planlegger valg, nye bygg - og alt det som vil skje i 2017 av spennende utfordringer. Å jobbe i denne organisasjonen framover skal oppleves som et privilegium, sier en offensiv Jan Ove Årsæther.

 

Powered by Labrador CMS