Journalist og programleder Tron Soot-Ryen i NRK - her fra sin arbeidsplass på Tyholt i Trondheim.

Etter 35 år i NRK, fikk Tron Soot-Ryen (61) sjokk­beskjeden: Uten forvarsel ble han tatt av lufta fra «Her og nå»

NRK-veteranen ble innkalt til møte med ledelsen på kort varsel, og fikk beskjed om at han fjernes som hovedprogramleder. Nå har verneombud skrevet bekymringsmelding om prosessen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Verneombud Thor Amund Hagen er sterkt kritisk til at NRK-veteran Tron Soot-Ryen ikke fikk et forvarsel før han fikk beskjeden i midten av mars i år. Det skriver han i en bekymringsmelding om arbeidsmiljøet i NRKs Her og nå, som Medier24 har fått tilgang til, 

Han ber også NRK-ledelsen om å reversere beslutningen.

- Er det virkelig denne typen praksis vi ønsker for arbeidsmiljøet i mediehuset vårt? Er det virkelig slik vi skal behandle våre kolleger som i over 30 år har levert fremragende for NRK?, spør verneombudet i bekymringsmeldingen.

Flere i redaksjonen skal også ha opplevd at de i mindre grad enn før blir involvert på forhånd når det tas beslutninger med betydning for arbeidsforholdet deres, ifølge bekymringsmeldingen.

- Hadde ingen som helst anelse

Tron Soot-Ryen har jobbet i NRK siden 1982, og blant annet også vært programleder for debattprogrammet «Rett på». Han har siden 2012 vært programleder for Her og nå på NRK P1.

Nå har han altså fått beskjed om at han fjernes som hovedprogramleder. Han skal imidlertid fortsette i Her og nå – men få andre oppgaver.

Tron Soot-Ryen - her fra Norgesglasset i 2003.

Soot-Ryen legger ikke skjul på at det var tøft å få beskjeden:

- Jeg ble lei meg. Det er ikke noe annet å si om det. Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg hadde ingen som helst anelse om at jeg skulle fjernes fra stillingen. Jeg hadde vært sykemeldt på grunn av ryggtrøbbel, og var ikke på jobb da innkallinga ble sendt ut, sier Soot-Ryen.

Han skal derfor ha sett møteinnkallingen kun 45 minutter før møtet startet, første dag på jobb etter sykemelding.

Ifølge bekymringsmeldingen ble det ikke oppgitt annet tema for samtalen på forhånd enn at den skulle handle om arbeidsoppgaver fremover. Han skal heller ikke ha fått beskjed om at han burde ta med tillitsvalgt i samtalen.

Soot-Ryen er selv tillitsvalgt, men sier at han eventuelt kunne tatt med seg klubblederen og verneombudet.

Årsak skal være fornying

I møtet ble altså programlederen fortalt at han ikke lenger fikk fortsette i rollen som en av to hovedprogramledere i Her og nå. Årsaken blir sagt å være fornying av programmet, ifølge bekymringsmeldingen.

- Jeg synes ikke det var noe hyggelig. Man har en type oppgaver i jobben som man liker, og det er ikke hyggelig å bli tatt ifra dem. Jeg har vanskelig for å skjønne begrunnelsen, sier Soot-Ryen, som ikke skal ha fått ytterligere begrunnelse fra ledelsen.

- Kommer du til å akseptere dette?

Journalist og programleder Tron Soot-Ryen i NRK - her fra sin arbeidsplass på Tyholt i Trondheim.

- Jeg har fått beskjed om å sende en e-post og be om et møte, og det har jeg gjort. Men hvis ledelsen står på sitt, så har man ikke noe man skulle ha sagt.

- Hva skjer videre nå?

- Jeg vet ikke. Det må du spørre ledelsen om. Jeg har passert 60 år, så jeg skjønte at jeg ikke kunne sitte til evig tid. Men jeg skjønte ikke at det skulle skje så fort.

Flere skal ha følt seg utrygg

I bekymringsmeldingen skriver verneombud Thor Amund Hagen at Tron Soot-Ryen er godt likt hos lytterne, og at han den siste tiden har jobbet «lojalt og hardt med å endre sendinga i den retninga som ledelsen ønsker».

Hagen skriver videre at han aldri har fått noen tegn fra ledelsen om at de vurderte å fjerne Soot-Ryen fra stillingen.

Han kritiserer også ledelsen for at Soot-Ryen ikke fikk noen oppfordring om å ha med seg tillitsvalgt på møtet.

I bekymringsmeldingen går det også frem at enkelte i redaksjonen nå uttrykker at de har blitt mer utrygge på sitt eget ansettelsesforhold.

Verneombud Thor Amund Hagen bekrefter at han har skrevet bekymringsmeldingen som Medier24 har fått tilgang til:

- Jeg vet ikke hvordan Medier24 har fått tak i denne bekymringsmeldingen. Den er et internt NRK-dokument, og jeg ønsker derfor ikke å kommentere det som står der offentlig.

- Men mine ledere på Tyholt har sagt til meg at de tar bekymringsmeldingen om arbeidsmiljøet på alvor. Vi har hatt et første møte om saken, og ledelsen har lovt å komme tilbake med et svar, sier Hagen til Medier24.

- Ingen mister jobben i Her og nå

Programsjef for radio i NRK region midt, Line Gevelt Andersen, har fått forelagt påstandene som fremmes i artikkelen. Hun sier at hun ikke kan kommentere saker rundt enkeltmedarbeidere.

Programsjef Line Gevelt Andersen i NRK.

Hun sier også at det ikke er snakk om å fjerne noen fra en stilling, og at ingen mister jobben i Her og nå – men kan bekrefte at det blir endringer i programledelsen.

- På generelt grunnlag så vil jeg si at journalistene jobber med det NRK til enhver tid har mest bruk for. Det gjelder på tvers av ulike funksjoner, som for eksempel programledelse. Programledelse er ikke en egen stillingskategori i NRK, skriver Andersen i en e-post til Medier24.

Powered by Labrador CMS