Høyresterett: «I kjernen av undersøkende journalistikk. Kildevernet er helt avgjørende for filmen»

Krystallklar avgjørelse fra Høyesterett - full seier til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen mot PST.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): PST får ikke bruke filmopptaket som de beslagla hjemme hos Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Beslaget må oppheves, fastslår Høyesterett.

Dermed får Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke innsyn i råmaterialet som skal vise flere islamister, hvorav minst én er mistenkt for å ville slutte seg til ekstremistgruppa IS i Syria.

8. juni i år kom etterforskere fra PST på døren til Rolfsen. Der beslagla de mellom 6 og 8 timer med opptak som filmskaperen skulle bruke i en kommende dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet.

PST mener de beslaglagte opptakene blant annet er bevis for at en norsk 18-åring skulle slutte seg til IS.

Høyesterett er enig med Ulrik Imtiaz Rolfsen i at råmaterialet og flere personer som framkommer identifiserbart i det, er omfattet av lovens vern av kilder.

Høyesterett fastslår at Rolfsens prosjekt er i kjernen av det som defineres som undersøkende journalistikk, og at kildevernet er helt avgjørende for at denne filmen skal kunne realiseres. Retten peker på at sterke kildevernhensyn, men også sakens alvor veier tungt.

Retten mener også det er uklart hvor nødvendige opplysninger i materialet ville vært for PST.

Filmen kommer i januar

Seieren i Høyesterett betyr at arbeidet med filmen fortsetter: Ulrik Imtiaz Rolfsens film om det norske ekstremistmiljøet blir trolig vist på NRK i januar. Han håper flest mulig av kildene nå vil stille opp etter at Høyesterett har fastslått at PSTs beslag i filmopptakene oppheves.

– Dessverre har nok beslaget gjort uopprettelig skade. Jeg er usikker på om alle kildene nå vil stille opp likevel, men denne seieren gjør det betydelig lettere, sier Rolfsen.

Han gleder seg over at han nå kan fortsette å lage filmen, men understreker at denne saken handler om mer enn hans film.

– Jeg må innrømme at da beslaget skjedde, var jeg ikke klar over alvorlighetsgraden. Jeg var litt i sjokk. Men den tydelige stemmen fra Presse-Norge vekket meg. Og det å føle seg som en del av noe større har vært viktig for meg, sier Rolfsen. 

Powered by Labrador CMS