Jon Wessel-Aas, prosessfullmektig for Lovdata.

Lovdata vant ankesaken mot Rettspraksis.no: Nå får ikke nettstedet legge ut retts­avgjørelser

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Rettspraksis.no har siden midten av mai publisert dommer fra blant annet Høyesterett åpent på nettet, og har derfor havnet i konflikt med Lovdata, hvor de har hentet dommene fra. 

Oslo byfogdembeter påla i sommer rettspraksis.no å slette alle rettsavgjørelser hentet fra Høyesterett, hentet fra Lovdata, etter at sistnevnte begjærte midlertidig forføyning. 

Rettspraksis.no anket saken. Før helga ble det klart at Lovdata vant ankesaken.

– Skuffet 

I en pressemelding fra rettspraksis.no skriver advokat Halvor Manshaus:

«I den opprinnelige begjæringen skulle Lovdata avskjære bruk av 182 år med Høyesterettspraksis. Lagmannsretten legger imidlertid til grunn at Lovdata ikke vant saken for byfogden, ved at det kun var årene 2003–2007 som ble stanset, altså bare fem år. Dermed slipper Rettspraksis.no å betale nærmere en halv million kroner i sakskostnader for byfogden. Det er en gledelig nyhet for denne dugnadsgjengen som aldri har drevet med profitt for øyet i denne saken.»

Han skriver videre at rettspraksis.no er «skuffet over at lagmannsretten ikke har gått dypere i materien og det underliggende spørsmålet om videre avgivelse av de siste fem årene med dommer. Lovdata er den eneste som har mottatt avgjørelser fra Høyesterett for denne perioden, og det er vanskelig å se at en ordinær privat aktør ville blitt tilgodesett på denne måten. […]»

Og fortsetter:

«Det er vanskelig å se noe beskyttelsesverdig investeringsvern hos Lovdata for dette materialet når innholdet springer ut av en muntlig eksklusiv avtale direkte med Høyesterett til fortrengsel for andre aktører i samme marked, der selve innholdet er levende rettsakter i form av Høyesteretts avgjørelser.

Advokat Manshaus avslutter med at hans klienter nå skal gjøre seg kjent med kjennelsen, før de vurderer hva som skal skje videre.

– Lovdata er svært fornøyd

Til rett24.no sier Lovdatas prosessfullmektig Jon Wessel-Aas følgende om resultatet av ankesaken:

– Lovdata er svært fornøyd med at også lagmannsretten er enig med Lovdata, og at det bekreftes at Lovdata har databasevern for sine databaser over rettsavgjørelser, samt at sammendragene av rettsavgjørelsene er vernet som åndsverk.

Powered by Labrador CMS