Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology (Westerdals Oslo ACT) ved Vulkan nederst på Grünerløkka. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Etter et år fullt av skandaler, får Westerdals trolig ny eier. Anthon B. Nilsen selger til Høyskolen Kristiania

- Passer som hånd i hanske, sier skoledirektør Solfrid Lind om kjøpet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Mats Rønning): Juvelen i skolekronen vår, sier Høyskolen Kristiania om kjøpet av Westerdals Oslo ACT, som er i konflikt med Kunnskapsdepartementet så vel som tidligere studenter.

– Høyskolen Kristiania og Westerdals Oslo ACT har relaterte utdanningstilbud og er en god strategisk match. Slik vi ser det, passer disse to høyskolene som hånd i hanske, sier administrerende direktør Solfrid Lind ved Høyskolen Kristiania.

Anthon B. Nilsen Utdanning begrunner salget med at de ønsker å konsentrere seg om yrkesutdanning og voksenopplæring. En intensjonsavtale om kjøp av alle aksjer i Westerdals Oslo ACT ble inngått på fredag. Målet er å ha en endelig avtale på plass i månedsskiftet januar/ februar neste år.

 

Tvister

Kjøper er orientert om de juridiske tvistene Westerdals Oslo ACT er i med tidligere studenter og Kunnskapsdepartementet, heter det i selgers pressemelding.

– Som ny eier vil Høyskolen Kristiania forholde seg profesjonelt og ansvarlig til Westerdals Oslo ACTs arbeid med tvistesakene og utfallet av disse, fastslås det.

Partene framholder at de to høyskolene sammen vil kunne skape en «mer robust» utdanningsvirksomhet, noe de anfører å være i tråd med regjeringens ønske om større enheter i høyskolesektoren.

– Myndighetene vil bli holdt orientert om den videre prosessen, lover partene.

 

Ingen følger

En rekke tidligere studenter ved skolens forløper Westerdals School of Communications (WSoC) har gått til sak fordi de mener at de har betalt for mye i skolepenger. Rundt 500 elever har stevnet skolen for totalt 31,2 millioner kroner, mens 700 elever inngikk et forlik med skolen før sommeren.

Advokat Lars Tormodsgard i firmaet Steenstrup Stordrange, som representerer elevene, sier til NRK at det fortsatt blir søksmål selv om salget finner sted.

– Dette har ingenting å si for søksmålet, det står fremdeles ved lag, bekrefter han.

 

Fikk kritikk

Kunnskapsdepartementet har anmeldt Westerdals Oslo ACT og krever til sammen 56 millioner kroner tilbakebetalt. Bakgrunnen er at WSoC skal ha gitt myndighetene uriktige opplysninger som utløste urettmessig statsstøtte, studielån og stipend i årene 2002 til 2012.

Økokrim siktet 10. mai 2016 Westerdals Oslo ACT for grovt bedrageri. Siktelsen omfattet 35 millioner kroner i statsstøtte som skolen fikk til å drive tre studietilbud som manglet godkjennelse.

Fredag fikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kritikk av stortingsflertallet for sin håndtering av Westerdals-saken. Flertallet mener han opptrådte passivt og unnlot å gripe inn mot et varslet lovbrudd.  

     

 

Powered by Labrador CMS