PFU: Human Rights Service mot iTromsø om «arven etter Behring Breivik»

14 saker til behandling på årets siste møte. Blant dem årets mest omdiskuterte avis-leder.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 17. desember er det klart for årets siste møte i Pressens Faglige Utvalg. Se sakslista nederst!

På sakskartet står 14 saker til full behandling.

Blant dem flere tidligere omtalte konfliktfylte saker, men de tidligere mye omtalte klagene på VG Familieliv og samarbeidet med Rema 1000, komme ikke til behandling i år.

Derimot skal en annen mye omtalt sak på PFUs bord rett før jul: Human Rights Service har klaget inn avisa iTromsø for lederartikkelen med tittel «Arven etter Behring Breivik».

- Synspunktene til Norges største terrorist lever videre, og vi må tørre å ta debatten, skrev redaktør Stig Jakobsen i en leder som HRS mener sammenligner dem med både landssvikere, nazister og Nasjonal Samling.

Jakobsen avslutter blant annet lederen slik:

De representerer på ingen måte det norske folk. Hadde de vært født 75 år tidligere, ville et slikt politisk ståsted gjort at de var i Nasjonal Samling og støttet nazistenes okkupasjon av Norge. At de med årene har byttet ut «jøder» med «muslimer» som fiendebilde, er det eneste nye.

Og hvis du lurte på hva det norske folket mente om Nasjonal Samling, skal du vite at mesteparten av medlemmene ble fengslet etter krigen, noen sågar skutt. De representerte ikke landet da, og de representerer ikke landet nå. Norge er faktisk fullstendig uenige med dem, og de kan trygt «gå og vaske den stygge munnen sin».

 

 

HRS har klaget avisa til PFU for både saklighet og omtanke, kildebruk, kontroll av opplysninger og tilsvar, med mer.

Human Rights Service reagerer videre på på hvordan deres tilsvar ble behandlet, og på hvordan iTromsø senere ikke beklaget lederen.

- Klager mener de påklagede lederartiklene er verre, i og med sine henvisningene til jødeforfølgelser og at HRS’ meningsfeller etter krigen dels ble skutt. Dessuten har beskyldningene blitt fremmet ved to påfølgende anledninger, kan vi lese i PFUs sakspapirer.

iTromsø-redaktøren svarer i sitt tilsvar at HRS bevisst har feiltolket den første lederen, og viser til sjangeren og at «takhøyden for redaktørens meninger i Norge skal være stor».

Jakobsen viser til at HRS er drevne aktører i offentligheten, og må regnes som offentlige personer. De må også «tåle mer enn andre», skriver iTromsø i tilsvaret:

HRS publiserer selv høylytte ytringer, kontroversielle meninger og spissede karakteristikker i stor stil. De må således regne med å bli møtt med tilsvarende skarpe utsagt – de må kort sagt tåle mer enn andre i offentligheten. HRS har sågar mottatt offentlig støtte for å spre sitt budskap.

 

Disse sakene skal til behandling i PFU torsdag 17. desember:

Sak 355/14 – Uloba mot NRK

Sak 356/14 – Uloba mot Nordlys

Sak 094/15 – NTNU CONCEPT mot NRK Brennpunkt

Sak 275/15 – NN mot Tysvær Bygdeblad

Sak 279/15 – Klostergården mot NRK

Sak 280/15 A+B – A:Victoria I. Edwards, B: Jaqueline B. Mikula mot Det Nye

Sak 288/15 – Kautokeino kommune mot NRK Sapmi

Sak 297/15 – Politijuristene i Hordaland mot Juristkontakt

Sak 330/15 – NN mot Telemarksavisa

Sak 303/15 – Human Rights Service mot iTromsø

Sak 308/15 – Adv. fullm Line M Pedersen pva klient mot Smaalenenes Avis

Sak 321/15 – Espen Eilertsen mot Stavanger Aftenblad

Sak 338/15 – NN mot Tønsbergs Blad

Sak 363/15 – NN mot Finnmark Dagblad

Powered by Labrador CMS