Human Right Service dømt til å betale erstatning for stofftyveri langt utover sitatretten

Siterte åtte av tolv avsnitt nesten ordrett.

Publisert Sist oppdatert

I en fersk dom fra Forliksrådet i Oslo dømmes Human Rights Service til å betale til sammen 3000 kroner i erstatning og oppreisning til den danske journalisten Bjørn Schiønning for urettmessig kopiering av en av hans tekster.

Det melder Norsk Journalistlag på NJ.no.

I dommen kan vi lese at saken går langt tilbake i tid, i forbindelse med en kronikk Bjørn Schiønning skrev for Berlingske Tidende i 2010. Først fire år senere oppdaget han at nesten hele artikkelen var sitert på Rights.no, hjemmesiden til organisasjonen Human Rights Service. Schiønning sendte faktura flere ganger, uten at den ble akseptert, med henvisning til sitatretten.

Dermed endte saken i forliksrådet, der forliksrådet har slått fast at bruken var i strid med åndsverksloven og sitatretten.

Journalisten, ved hjelp fra norske NJ og advokat Ina Lindahl Nyrud, anførte for forliksrådet at åtte av tolv avsnitt var nærmest ordrett kopiert fra kronikken, og at det blant annet i en dom fra Oslo byrett i 1982 er stadfestet å være langt utover sitatretten.

Forliksrådet viser i sin dom til at sitatene fra kronikken utgjorde omtrent halve artikkelen på Rights.no, og mener formålet med artikkelen ikke betinget en så omfattende sitering.

- Retten mener etter dette at HRS brøt deler av åndsverkslovens paragraf 22 gjennom å publisere en for omfattende del av Schiønnings åndsverk i sitats form, skriver forliksrådet.

Powered by Labrador CMS