Etter at han ble navngitt i media, kom det mange nye voldtekts-anmeldelser

- Det var riktig å navngi, mener Nettavisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(NTB/Medier24)

Det skjer heller sjelden at media navngir kriminelle i vold- og sedelighetssaker, men noen ganger velger man å gjøre det.

Og da danseren Julio Kopseng i vinter ble dømt for flere hundre overgrep, valgte de fleste mediene å identifisere mannen.

Politiet omtaler den 37 år gamle danseren som Norges verste serievoldtektsmann, skriver Aftenposten.

– Så vidt vi kjenner til er han den personen i Norge som er blitt anmeldt av flest personer for voldtekt, sier politiadvokat Andreas Strand.

Og: Identifiseringen har ført til ytterligere voldtektssaker hos politiet. Allerede nå sendes ni nye saker fra politiet til statsadvokaten for påtalemessig vurdering og eventuelle nye tiltaler.

Dermed er Kopseng etterforsket forv oldtekter anmeldt av til sammen 29 forskjellige kvinner. Dommen i februar gjaldt ni av dem og lød på 15 års forvaring med en minstetid på ni år.

- Riktig å navngi

Flere nettsteder valgte tidlig å navngi Julio Kopseng. Den første av de redigerte, store mediene som gjorde det, var Nettavisen.

Og på lederplass mandag, tar avisen sterkt til orde for at det var riktig.

Avisa understreker at identifiseringer er et vanskelig område, ingen er skyldig før man er dømt - og det er vesentlig å ikke utsette ofre for ekstra belastning. Men peker samtidig på Vær varsom-plakatens begrunnelser for å gjøre det, som lyder:

Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans for de forhold som omtales.

Nettavisen mener det var riktig å gjøre det i Kopseng-saken, har gjort det i andre saker - og avviser ikke å gjøre det igjen senere:

- Nettavisen mener at det kan være riktig å navngi tiltalte i serieovergrepssaker hvis det kan bidra til at flere saker blir oppklart, og det kan forhindre flere overgrep.

«Norges verste voldtektsmann»

Kopseng har som nevnt fått merkelappen «Norges verste voldtektsmann», og senest til Aftenposten i dag omtaler politiadvokat Andreas Strand ham som «Norges mest aktive voldtektsmann».

37-åringen har forøvrig nektet skyld i alle tidligere saker. Han er kjent med de nye anmeldelsene, men har ikke forklart seg om dem.

Mannens forsvarer liker ikke beskrivelsen 37-åringen har fått i media og av politiet.

– Han har verken tenkt å gi forklaring eller noen kommentarer om dette før han får sett hva han er anmeldt for. Politiet har holdt tilbake alle dokumenter og tviholder på den informasjonen de har, sier forsvarer Djordje Borojevic.

Han synes «Norges verste»-karakteristikken er uhørt og usaklig og at det virker som om bevisbyrden er snudd på hodet i denne saken.

Powered by Labrador CMS