I midten: Sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys.

Nordlys-redaktør begrunner: Derfor blir ikke den siktede samfunnstoppen i Troms identifisert

«Det finnes argumenter for å identifisere og det finnes argumenter imot identifisering. Så langt er vår vurdering at det er flere argumenter som taler imot i denne saken.»

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

En «samfunnstopp i Troms» ble forrige uke varetektsfengslet i én uke, siktet for å ha utnyttet sin stilling for å oppnå seksuell omgang.  Siktelsen omfatter også utnyttelse av person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon

Torsdag ble det klart at mannen må sitte fire nye uker i varetekt, og siktelsen er blitt utvidet. Men mannen er ennå ikke identifisert av seriøse medier, med unntak for en mindre lokalavis.

Fredag kommenterer Nordlys-redaktør Helge Nitteberg dette, gjennom en kommentar i egen avis som begrunner og forklarer valget.

- Ett argument er at «svært mange» eller «alle» vet hvem siktede er. Det er ikke et argument når vi i Nordlys vurderer dette spørsmålet, skriver Nitteberg.

- Vi vurderer identifisering på selvstendige premisser, uavhengig av hva andre vet eller mener å vite – men også uavhengig av hvilke vurderinger andre medier gjør, fortsetter han.

Nitteberg viser til Vær varsom-plakatens punkter om blant annet forhåndsdømming og varsomhet rundt identifisering, og oppsummerer:

«Det finnes argumenter for å identifisere og det finnes argumenter imot identifisering. Så langt er vår vurdering at det er flere argumenter som taler imot i denne saken.»

Sjefredaktøren begrunner dette blant annet med at etterforskningen er i en tidlig fase, og at man vet lite om hva den faktisk innebærer. Han nevner også hensynet til både fornærmede - og siktedes familie. Samt at siktede selv avviser at han har gjort noe straffbart.

Nitteberg understreker at dette er en vurdering som kan endre seg - og det er flere forhold som på kort eller lengre sikt vil begrunne en identifisering: Siktedes samfunnsrolle, og muligheten for at identifisering kan gi flere tips til politiet.

Powered by Labrador CMS