Fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved IJ og redaktør Erik Stephansen i Nettavisen.
Fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved IJ og redaktør Erik Stephansen i Nettavisen.

Debatt

Mener virkelig IJ at mediene ikke skal kritisere hverandre?

«Det er konsekvensene av Trygve Aas Olsens siste vinkling på VG-skandalen», skriver Erik Stephansen.

  • ERIK STEPHANSEN, redaktør i Nettavisen

Det eneste Trygve Aas Olsen i realiteten gjør i sitt merkelige innlegg i Medier24 i dag, er å påpeke at alle som nå kritiserer VG, sitter i glasshus.  

Selvsagt gjør vi det: Vi har alle gjort feil. Både Skjalg Fjellheim, Sigvald Sveinbjørnsson og Espen Egil Hansen og jeg jobber i aviser som er felt i PFU.

Dette er samtidig årsaken til medienes tidligere praksis i Norge - at vi aldri kritiserte hverandre.

Enten lot vi være av kollegiale grunner, fordi vi kjente hverandre, eller fordi vi var livredde for å få en kilevink tilbake. Er det virkelig dette fagmedarbeideren ved Institutt for journalistikk vil tilbake til? 

Jeg håper og tror ikke det. I så fall er det oppsiktsvekkende, siden store deler av norsk  offentlighet tvert om ønsker selvkritikk velkommen, og til og med mener det er nødvendig for å opprettholde publikums tillit til mediene.. 

Så til Aas Olsens "skrekk-eksempler":

Nordlys, BA og Aftenposten kan svare for seg selv, men Nettavisen er en av de store avisene i Norge som er blitt felt færrest ganger av PFU de siste årene. Faktisk bare en gang i 2018, og to ganger i 2017 (en brudd/en kritikk). Ikke for å bagatellisere, men jeg oppfordrer kolleger gjerne til å gå inn og sjekke karakteren av sakene som Trygve Aas Olsen har gravd fram, den ene helt tilbake til 2015.

Det er også greit å vite at Espen Teigen, daværande rådgiver for Sylvi Listhaug, deltok i bursdagsfeiringen til Kristian Tonning Riise på et tidspunkt da de begge jobbet på Stortinget. 

Åtte måneder senere, nå som journalist i Nettavisen, skrev Teigen en nyhet om at Tonning Riise skulle gi seg i politikken. En ren nyhetssak som ingen har trukket i tvil - og som til overmål var merket med opplysningen om at Teigen er tidligere rådgiver i Fremskrittspartiet. 

At Aas Olsen sammenligner dette med VG-skandalen sier i dette tilfellet mer om hans dømmekraft enn om vår.

Powered by Labrador CMS