Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), Tage Pettersen (H) og Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Vil ikke begrense NRK: – Særdeles uklokt

Mens den svenske regjeringen vil begrense SVTs tekstbaserte nyheter på nett, men politikerne i Norge er stort sett mer skeptiske til å gjøre det samme med NRK. 

Publisert Sist oppdatert

Den svenske regjeringens forslag om å begrense allmennkringkasteren SVTs bruk av tekstbaserte nyheter på nett, har gitt nytt liv til den gamle debatten om NRKs rolle i det norske mediemarkedet.

Schibsted-sjef Siv Juvik Tveitnes er positiv til en lignende regulering i Norge og Dagbladet-sjef Frode Hansen ønsker mer debatt om det han kaller «NRKs dominerende rolle i mediemarkedet», skriver Kampanje mandag.

Medier24 har spurt mediepolitikere hva de tenker om at slikt forslag i Norge. 

Tage Pettersen i Høyre sier en slik begrensing kunne fungert i Norge, men at det er et drastisk virkemiddel å ty til. 

– Jeg deler noen av bekymringene de nå adresserer i Sverige, og som de ser på i Danmark. Men jeg tror vi må prøve noen andre virkemidler, sier Pettersen og legger til at Høyres program heller legger vekt på at de må påse at NRK ikke svekker andre medier som skal hente penger i markedet. 

– Vi adresserer bekymringene mot at NRK er store, men på andre måter, og så synes jeg NRK har hatt en positiv utvikling hva gjelder delingskultur de siste årene, sier Pettersen. 

– Må passe på

Han peker på at NRK blant annet samarbeider med SUJO og LLA om Samarbeidsdesken. 

– Vi adresserte dette i mediemangfoldsrapporten, at NRK måtte dele og samarbeide mer, og der mener jeg de har bidratt. 

Pettersen legger til at Norge ikke er der Sverige og Danmark er. 

– Men vi må passe på. Vi må påse at NRK fortsetter den veien de har gått de siste årene, og være en bidragsyter heller enn en motspiller. 

Regjeringen har også gjort det vanskeligere for de kommersielle, sier Pettersen. 

– Da Regjeringen fjernet momsfritaket på lyd og levende bilder, favoriserte de NRK. For å nå unge er lyd og bilde en av de viktigste veiene, og innovasjonene i de kommersielle mediene fikk seg et skudd på baugen. 

– Har ikke spesielt mye for seg

Stortingsrepresentant, Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) sier de er enig i at det er bra for det norske mediemangfoldet at det er plass både til en sterk allmennkringkaster og sterke private medier. 

– Vi mener likevel ikke at det svenske forslaget har spesielt mye for seg. Uavhengige, redaktørstyrte medier er et av våre viktigste vern mot feilinformasjon, desinformasjon, konspirasjonsteorier og påvirkningsforsøk. Venstre ønsker å sikre et mangfold av utgivelser med norsk, journalistisk innhold gjennom en forutsigbar og nøytral mediestøtte og en forutsigbar støtte til allmennkringkastere, sier hun.

Hun legger de at de mener NRK skal bidra til mangfoldet av nyhetskilder og debattarenaer, samt dekke geografiske tematiske områder som ikke treffes av andre, uten å fortrenge andre aktører. 

– Vi mener at dagens politikk langt på vei ivaretar disse hensynene, og kan ikke se at det er nødvendig med en begrensning av NRKs eller TV2s tekstproduksjon nå. Men dette er viktig å følge med på over tid for å sørge for at vi hele tiden har et sunt og sterkt mediemangfold, sier Thorsvik. 

– God innsats for samarbeid

Åslaug Sem-Jacobsen (SP) mener det vil være særdeles uklokt grep å gjøre i Norge. 

– Befolkningen trenger et skriftlig allmennkringkastertilbud på de flatene de er for å innhente informasjon. Dessuten har NRK etter tidligere kritikk blitt sitt ansvar bevisst om å ikke tråkke unødvendig i markedet til andre lokal- og regionale medietilbud, sier hun til Medier24. 

Hun legger til at det alltid vil være tilfeller hvor kommersielle aktører synes NRK går for langt, men at konkurransesituasjonene i det store har blitt bedre. 

– I tillegg har NRK gjort en innsats for å bidra til samarbeid, kompetanseheving, stoffdeling og sakspromotering i kraft av ulike samarbeidsprosjekter de er med på, som Samarbeidsdesken om de har med SUJO og lokalavisene våre, noe som i sum er veldig positivt for mengden av kvalitetsjournalistikk fra hele landet - ikke bare fra Oslo-gryta - får god plass i nyhetsbildet. 

Sem-Jacobsen påpeker at mediehusene stadig spiser seg inn på NRKs revir på lyd, podkast og levende bilder, noe hun mener er bra. 

– Men som også er et argument for at NRK skal kunne drive med tekst dersom man ønsker en sterk allmennkringkaster i Norge, slik vi i Sp gjør. Den som jo tar seg av ekstremt mange felt og områder journalistisk som ingen kommersiell aktør vil ta i, men som er viktig at gjøres om vi virkelig skal speile hele nasjonen.

FrP er positiv

FrPs mediepolitiske talsperson, Silje Hjemdal, er positiv til å innføre begrensninger for NRK.

– Det er veldig interessant at SVT sin særstilling i mediebransjen nå tas tak i fra den svenske regjeringen. FrP har i mange år problematisert at statskanalen sin dominerende rolle i mediemarkedet gir de store fortrinn, og svekker konkurransen. Jeg har ikke inngående kjennskap til forslaget i Sverige, men det er noe som vi kommer til å se nærmere på, sier Hjemdal.

Hun sier hun hadde forventet at de andre borgerlige partiene var mer positive til forslaget. 

– Det er på tide at de lytter til de andre medieaktørene, som er klare på at NRK sin posisjon i Norge med statstilskudd på hele 7,5 milliarder som er skjermet for svingninger svekker mangfoldet og konkurranse.

Medier24 har også spurt Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson, som ikke har besvart våre henvendelse.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS