Washington Post-journalist løslatt etter 545 dager i iransk fengsel

Ble beskyldt og dømt for spionasje. Søndag kunne han reise ut fra Iran for første gang på snart to år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ankara (NTB-Reuters-DPA): Washington Post-journalisten Jason Rezaian har reist fra Iran sammen med to andre amerikanere som er sluppet ut av fengsel.

– Vi er lettet over at dette 545 dager lange marerittet for Jason og hans familie endelig er over, sier avisas administrerende direktør Fred Ryan i en uttalelse.

Rezaian og fem amerikanske menn, fire av dem med statsborgerskap fra både USA og Iran, er løslatt som et ledd i en fangeutveksling.

– Etter å ha holdt ut elendige forhold og umenneskelig behandling, må førsteprioritet nå være å sikre Jasons helse og velferd, sier Ryan.

Avviser spionanklager

Den iranskamerikanske reporteren ble i oktober 2014 dømt for spionasje, en anklage både amerikanske myndigheter og arbeidsgiveren Washington Post har avvist.

Flyet med tre av de løslatte amerikanerne landet søndag kveld i Genève. Om bord var Rezaian, hans kone samt pastoren Saeed Abedini fra Idaho og den tidligere sersjanten Amir Hekmati fra Michigan.

De fire dro rett videre med et annet fly til en amerikansk militærbase i Tyskland.

Uklart om fjerdemann

Den fjerde amerikaneren, Nosratollah Khosravi-Roodsari, ble først oppgitt å ha reist sammen med de andre. Men en amerikansk tjenestemann sier at Khosravi-Roodsari ikke var med det sveitsiske flyet ut fra Teheran. Det er ikke kjent om han har valgt å bli igjen i Iran eller om han vil reise med et annen fly.

– De som ønsket å forlate Iran, har gjort det, sier tjenestemannen.

Femtemann, den amerikanske studenten Matthew Trevithick, har allerede forlatt landet, opplyste en amerikansk tjenestemenn lørdag.

Iranere løslatt

Løslatelsene ble kunngjort lørdag kveld, samtidig med at verdenssamfunnet letter på sanksjonene mot Iran.

Avtalen innebærer at USA benåder sju iranere som er tiltalt eller fengslet for brudd på de internasjonale sanksjonene mot Iran. Seks av mennene har både iransk og amerikansk statsborgerskap.

Advokatene til flere av dem bekreftet søndag ettermiddag at klientene er blitt sluppet fri.

Powered by Labrador CMS