John Bones, daglig leder i for SKUP, er på plass bak SKUP-baren i Tønsberg.
John Bones, daglig leder i for SKUP, er på plass bak SKUP-baren i Tønsberg.

MINNEORD:

Takk for alt, Mr. SKUP

«John viste vei. I likhet med selve grunntanken bak SKUP delte John villig av sin metode.», skriver SKUP om John Bones

Minneord: John Kristian Bones (1954-2024)

John Bones er død. 

En bauta i norsk og internasjonal undersøkende journalistikk har gått bort. John brakte norsk journalistikk ut i verden - og tok verden med seg hjem. Få har betydd mer for journalisters mulighet for samarbeid på tvers av landegrensene. 

John var Mr. SKUP.

Han var et utpreget ja-menneske, og han så mennesker. Siden nyheten om Johns bortgang ble kjent, har det strømmet kondolanser inn til SKUP-familien fra alle verdensdeler. John hadde venner på alle kontinenter.

I 2016 gikk John av med tidligpensjon i VG, etter å ha jobbet i avisen siden 1993. Men John hadde ingen planer om å tre inn i en rolig pensjonisttilværelse. Samme år begynte han som daglig leder i SKUP, etter å ha vært styremedlem i stiftelsen i en årrekke. Han spilte en avgjørende rolle i å få SKUP på riktig kjøl etter et krevende år.

Gjennom SKUP fikk John dyrke sine største lidenskaper. Han brukte sitt internasjonale nettverk til det fulle, inviterte foredragsholdere fra hele verden til Norge - og han skapte Data-SKUP. Den nerdete lillesøsteren til SKUP-konferansen var Johns hjertebarn.

Han var også en mentor for stadig nye styremedlemmer. John viste vei. I likhet med selve grunntanken bak SKUP delte John villig av sin metode.

Et årlig høydepunkt for John var NICAR-konferansen i USA. Her var han stamgjest. Og gjennom STUP-ordningen har han guidet mang en norsk journalist gjennom konferansen - og et studieopphold i New York eller Washington i forkant. «Sørg bare for å snakke med noen dere ikke kjenner fra før», var Johns mantra.

Der andre møtte stengte dører, sørget John for at den norske delegasjonen hvert år ble invitert inn i redaksjoner som The Washington Post, Wall Street Journal og New York Times.

John var en verdensmann. Han var genuint opptatt av andre mennesker og trodde på at journalistikken blir bedre hvis vi lærer av hverandre og samarbeider på tvers av redaksjoner og landegrenser. Da GIJN, Global Investigative Journalism Network, ble stiftet i 2003, var John én av pionerene.

John hadde et særlig sterkt engasjement for journalister som jobber under langt vanskeligere forhold enn vi gjør her hjemme i Norge.

Han reiste over hele verden for å undervise - og knytte bånd mellom journalister. Fra Jordan til Sør-Afrika til Sverige - der den globale gravekonferansen ble arrangert i Gøteborg i fjor høst. John var i gang med cellegift, men arrangerte likevel en Masterclass for journalister fra Midtøsten, Asia, Afrika og Ukraina i dagene før konferansen. Her feiret han også sin siste bursdag og fikk passende nok bursdagssang både på arabisk, fransk, engelsk og flere andre språk. Det var en feiring i Johns ånd.

John var en ukuelig optimist. Da kreftdiagnosen var et faktum sommeren 2023, fortalte han det først ikke til noen. Sykemeldingen ble revet i to. John var mest opptatt av at SKUP-styret skulle være godt rustet før konferansesesongen startet. Han ville legge et solid grunnlag før han skulle starte med kreftbehandling.

Utover høsten sto han i jobb, samtidig som han fikk behandling. Ingen kunne få ham fra å arrangere Data-SKUP i oktober. John var sta og standhaftig som få.

Så ble han sykemeldt, og i vinter ble det klart at det hadde oppstått alvorlige komplikasjoner. John var fremdeles optimist, men kroppen ble svakere.

Dessverre kunne ikke John delta på årets SKUP-konferanse. Til det var helsen for dårlig. «Det kommer flere konferanser», sa han til oss.

Det gjør det, men uten John som deltaker og arrangør. Nå er det opp til resten av SKUP- familien å forvalte arven etter John.

John døde på Ullevål sykehus, 13. mai, med sine nærmeste rundt seg. I dag går tankene til hans fem barn og nære familie. Hele SKUP-familien står samlet med dere i sorgen.

Johns familie ønsker ikke blomster til begravelsen. I stedet ønsker de et bidrag til GIJN, organisasjonen som sto Johns hjerte så nær.

Nå skal vi hedre Johns minne ved å fortsette å lage det John kalte verdens beste journalistkonferanse.

Akkurat slik vi vet at Mr. SKUP hadde ønsket.

SKUP-styret

SKUPs sekretariat

SKUPs råd

Powered by Labrador CMS