Nordlys flytter trykkingen til Polaris Harstad. Amedia legger ned trykkeriet i Tromsø

- En naturlig utvikling, sier Nordlys-direktør Ronni Møller Pettersen.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag vedtok styret i Bladet Nordlys AS å flytte trykkingen av avisa fra Nr 1 Trykk i Tromsø til Polaris Trykk i Harstad.

Det bekrefter Nordlys-direktør Ronni Møller Pettersen overfor Medier24:

- Dette er en naturlig utvikling i den krevende omstillingen som mediebransjen går gjennom akkurat nå.

- Når opplaget og antall aviser går ned, må vi få ned enhetskostnaden per trykte avis. Og det har over tid pågått en konsolidering av trykkmarkedet i hele landet, sier han.

Legger ned trykkeriet

Det er ikke lenge siden Amedia gjorde lignende endringer litt lenger nord:

Nylig vedtok styret i Finnmark Dagblad å legge ned eget trykkeri for å bli kunde av Polaris Trykk AS i Alta i stedet. (Les mer på Altaposten.no)

Og det samme skjer nå i den nordnorske hovedstaden: At Nordlys flytter trykkingen til Harstad, betyr at Amedias eget Nr1 Trykk Tromsø legges ned.

Det bekrefter konserndirektør for trykk og distribusjon i Amedia, John Kvadsheim, overfor Medier24 onsdag:

- Trykkeriet blir lagt ned, og det vil skje i løpet av vinteren, sier han.

Kvadsheim anslår at nedleggelsen vil ramme drøyt 10 årsverk ved trykkeriet i Tromsø.

Kjører avisa med bil

I det nordnorske medielandskapet er det ikke mange år siden en slik flytting og nedleggelse ville vært ansett som en utopi.

Men mye har skjedd på fem år. Og leserne vil ikke merke noen forskjell, mener Nordlys-direktør Ronni Møller Pettersen:

- Papiravisa er fortsatt viktig for mange tusen abonnenter, og Polaris Trykk Harstad er et moderne trykkeri som vil gi den samme, gode kvaliteten som før.

- Har dere fått noen negative reaksjoner?

- Nå er dette såpass ferskt at det ikke er kjent ennå. Men avisa vil fraktes med bil til Tromsø, og abonnentene vil få den på natta som før. Løssalgsavisene vil kanskje komme marginalt senere, sier han.

Det er forøvrig rundt 30 mil fra Harstad til Tromsø.

Sparer betydelige beløp

Nordlys og Amedia legger ikke skjul på at flyttingen gir en økonomisk effekt.

- Vi fikk et tilbud vi ikke kunne si nei til, sier Møller Pettersen.

- Og da snakker vi ikke om tusenlapper?

- Det er et betydelig beløp for oss, sier han.

Det bekrefter også konserndirektør Kvadsheim. Nordlys og Nr 1 Trykk Tromsø er begge heleid av Amedia, og det totale regnestykket gir en betydelig innsparing:

- Dette er lønnsomt både for Nordlys og for konsernet, sier Kvadsheim.

På spørsmål om andre konsolideringer eller nedleggelser, har ikke Kvadsheim noe konkret å melde om. Det er heller ikke så mange steder igjen «på kartet» å gjøre endringer.

- Men jeg må vel svare på den måten at papiravisene nok ikke kommer til å øke i opplag framover. Da vil trykkerivolumet fortsatt gå ned, og vi vil nok se flere kostnadstilpasninger framover, sier Kvadsheim.

iTromsø flytter også

Polaris-avis iTromsø har også trykket ved Nr 1 Trykk i byen. Nå flytter også de til Harstad, bekrefter sjefredaktør og direktør Stig JakobsenFramtid i Nord flytter også trykkingen til Harstad.

Og dette er en prosess som har pågått en tid, sier Jakobsen:

- Dette kom ikke bardus på oss, nei. Vi har hatt en dialog når det gjelder både trykk og distribusjon av avisene. Vi skal konkurrere på det vi skal konkurrere om, og så kan vi samarbeide der vi kan, sier han. 

Det innebærer etter hva Medier24 forstår at også situasjonen med to budselskap i Tromsø opphører: Fra nå av skal samme avisbud distribuere både Nordlys og iTromsø.

Powered by Labrador CMS