Kommentar

14 redaktører i Nord-Norge: «Dale og co. tar med ei hånd og gir smuler med den andre»

«Når samferdselsministeren tar hardt og brutalt med den ene hånda, gir kulturministeren smuler tilbake med den andre. Heldigvis kan flertallet på Stortinget fortsatt stoppe galskapen», skriver 14 redaktører.

Denne artikkelen er over to år gammel.

 • 14 REDAKTØRER I NORD-NORGE (se liste nederst i kommentaren)

Samferdselsminister Jon Georg Dale hevder regjeringen gir med begge hender til norske lokalaviser. Det er faktisk feil. Sannheten er at Dale og co. gir med den ene hånda til et mindretall – og tar fra det store flertallet med den andre.  

Taperen blir avisleserne. Ikke bare de mange i avisleserne i distriktene, som blir direkte rammet, men også avisleserne i byene og tettstedene, som blir indirekte rammet.

La oss først se på hånda som tar, og rammer nesten alle: Regjeringen legger nå opp til å kutte distribusjonen av papiravis til å gjelde tre dager i uka. Med andre ord: Abonnentene som får avisa si med Postens bud i dag, vil kun få fersk avis tirsdager, torsdager og lørdager fra 1. juli neste år.

Verst går dette utover abonnentene av seksdagersavisene. Denne store lesergruppen vil få halvert tilbudet sitt om et drøyt år.

Lofotposten er ett av flere skrekkeksempler. Den tradisjonsrike mediebedriften er en av landets minste seksdagersaviser. Med regjeringens politikk blir 39 prosent av abonnentene til Lofotposten direkte rammet. De vil kun få avisa i postkassa tre dager i uka fra neste sommer, mot seks dager i uka i dag.

Til sammen representerer våre aviser nærmere 20.000 abonnenter som får avisa si med Posten. Men det er ikke bare disse leserne som rammes. Alle leserne vil merke konsekvensene av regjeringens politikk. Til og med de digitale abonnentene.

For alle delene av en avisøkonomi henger tett sammen. Annonseinntektene på papir har så langt vært helt avgjørende for å kunne finansiere journalistikken som tiltrekker seg digitale abonnenter. Sagt med andre ord: Færre papirabonnenter vil svekke både annonse- og opplagsinntekter, som igjen vil svekke rammevilkårene til å løse samfunnsoppdraget på digitale plattformer.

Og digitaliseringen av journalistikken har vi fått med oss at samferdselsministeren er opptatt av. Det kan vi forsikre Dale, og politikerne på Stortinget, om at vi i mediehusene også er. Derfor blir det komplett uforståelig for oss hvorfor Dale, med åpne øyne, vil svekke mulighetene våre til videre digitalisering.

Vi håper og forventer at fornuften råder blant flertallet på Stortinget. Dra i bremsa før det er for sent. Mediehusene og leserne våre trenger en langt mer gradvis nedtrapping av avisdistribusjonen, som er tilpasset brukervanene.

Ikke minst forventer vi at stortingsrepresentantene fra Nord-Norge husker på hvor de kommer fra, og bidrar til å stoppe denne raseringen av samfunnsdebatten og lokaldemokratiet i by og land i vår langstrakte landsdel. 

Så til den andre hånda: Dale mener regjeringen gir med begge hender. Det er feil. For den hånda regjeringen gir med, kommer bare et mindretall til gode.

Det er vel og bra – og helt på sin plass – at de minste lokalavisene får mer i pressestøtte, i kjølvannet av den ferske mediemeldingen. Men de minste lokalavisene er på ingen måte synonymt med alle lokalaviser i landet.

For de lokalavisene som mediestøttemeldingen tilgodeser, er aviser som kvalifiserer til å motta produksjonstilskudd. Det vil si aviser med mindre enn 6.000 i opplag. Disse har et samlet opplag på 425.360 av lokalavisenes samlede opplag på 1.490.824.

Med andre ord: Regjeringen gir til aviser som står for 28,5 prosent av lokalavisenes samlede opplag (eller 18,7 prosent av det samlede avisopplaget her i landet). De lokalavisene som har 71,5 prosent av abonnentene/opplaget, får null fra regjeringen i den nye mediemeldingen.

Oppsummert: Når samferdselsministeren tar hardt og brutalt med den ene hånda, gir kulturministeren smuler tilbake med den andre.

Heldigvis kan flertallet på Stortinget fortsatt stoppe galskapen.    

 • Geir Arne Glad, sjefredaktør i Helgelendingen
 • Marit Ulriksen, sjefredaktør i Rana Blad
 • Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør i Avisa Nordland
 • Marianne Steffensen Kielland, sjefredaktør i Lofotposten
 • Christian Senning Andersen, sjefredaktør i Fremover
 • Kjell Rune Henriksen, sjefredaktør i Harstad Tidende
 • Gjermund Nilssen, ansvarlig redaktør i Nye Troms
 • Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
 • Stig Jakobsen, sjefredaktør i iTromsø
 • Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys
 • Rolf Edmund Lund, sjefredaktør i Altaposten
 • Arne Reginiussen, sjefredaktør Finnmark Dagblad/iFinnmark
 • Anniken Renslo Sandvik, sjefredaktør i Finnmarken
 • Kjetil M. Skog, ansvarlig redaktør i Fremtid i Nord
Powered by Labrador CMS