Onsdag vedtar Stortinget mer overvåking. Opposisjon, jurister og pressen er bekymret

Frykter overskuddsinformasjon fra PST kan havne i hendene på utenlandsk etterretning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): Advokater og politikere frykter at overskuddsinformasjon fra Politiets sikkerhetstjeneste kan havne i hendene på utenlandsk etterretning.

Onsdag vedtar Stortinget å gi PST utvidede fullmakter til å overvåke, og frykten er at overskuddsmateriale – også om uskyldige personer – fra slik overvåking kan havne hos andre lands etterretningstjenester, skriver Dagsavisen.

Det skal blant annet bli lettere for sikkerhetstjenesten å hacke seg inn på datamaskiner og sette opp falske basestasjoner, og det blir anledning til såkalt dataavlesning.

Aps Hadia Tajik er bekymret når hun ser fullmaktene i sammenheng med et forslag om å la PST dele overskuddsinformasjon med Etterretningstjenesten, noe som også kan medføre at opplysningene deles med andre lands myndigheter.

– All overskuddsinformasjon ved bruk av skjulte metoder blir dermed gjort tilgjengelig for E-tjenesten. Det kan handle om opplysninger om tredjepersoner, som ikke selv er mistenkt i saken, sier Tajik.

Jon Wessel-Aas i Den internasjonale juristkommisjonen i Norge mener Stortinget ikke ser konsekvensene av det de vedtar.

– E-tjenesten har i dag ikke lov til å overvåke nordmenn på norsk territorium, sier Wessel-Aas. Men nå kan altså PST gi dem info som E-tjenesten ikke har lov til å hente inn selv.

  • LES OGSÅ: ICJ-Norge, NRK, NP, NR og NJ har i et felles innspill til Justiskomiteen tirsdag oppfordret samtlige partier til å støtte Ap og Sp sitt forslag om en konsekvensutredning av hvordan politiets skjulte tvangsmidler påvirker kildevernet. Hele brevet finner du på NJ.no. 
Powered by Labrador CMS