Førsteamanuensis Birgit Røe Mathisen, førsteamanuensis Bengt Morten Engan og universitetslektor Jan Erik Andreassen ved journalistutdanningen hos Nord universitet i Bodø. Arkivfoto

Nå spøker det igjen for journalist­utdanninga i Bodø. Ledelsen ved Nord universitet har bestemt seg for å ikke ta opp nytt kull

Forrige uke ble det kjent at bare 19 søkere hadde journalistikk i Bodø som førstevalg. Men alt tyder på at ingen av dem får sjansen - universitetet planlegger nullopptak i høst. - Trist og beklagelig, sier de ansatte.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Journalistutdanninga ved Nord universitet, som nå er blitt den eneste norskspråklige journalistskolen nord for Volda, har levd farlig de seneste åra. Og etter over 30 år med journalistikk i Bodø kan det nå nærme seg slutten: 

Medier24 får nå bekreftet at ledelsen ved Nord universitet har bestemt seg for å ikke gjennomføre opptak av nytt kull til høsten.

Det eneste som kan stoppe avgjørelsen om nullopptak nå er styret ved universitetet.

Dekan Hanne Thommesen ved Fakultet for samfunnsvitenskap på Nord universitet.

- Ledergruppen er kommet frem til at vi ser det nødvendig å anbefale nullopptak for bachelor i journalistikk studieåret 2018-2019. Antallet førsteprioritetssøkere er dessverre for lavt (19), og utdanningen har hatt synkende søkertall og lav gjennomføringsgrad over flere år, forteller dekan Hanne Thommesen ved ved Fakultet for Samfunnsvitenskap (FSV) ved Nord universitet.

Tar en tenkepause

Denne beslutningen kommer i kjølvannet av forrige ukes søkertall til høyere utdanning, hvor det ble kjent at bare 19 hadde journalistikk som førstevalg. Det er fire færre enn i fjor, da tallet var 23. Altså ikke nok førstevalgssøkere til å fylle en hel klasse på 30 studenter. 

- Dette medfører ikke at FSV legger ned journalistutdanningen, men at vi tar en tenkepause. Fakultet for samfunnsvitenskap tar sikte på å komme med ny utlysning studieåret 2019-2020, fortsetter Thommesen.

Medier24 får også bekreftet fra rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet at han følger anbefalingen fra fakultetet.

Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet.

- Jeg kommer til å følge dekanens faglige vurdering i denne saken, opplyser han.

De to kullene som er igang fullføres, men universitetet har nå kjøpt seg tid til å tenke hva de gjør videre. Skulle det gå mot en nedleggelse av studiet, blir Volda den nordligste norskspråklige journalistutdanningen i Norge. 

Samisk høgskole i Karasjok har imidlertid også et journaliststudie på samisk - men også her har søkertallene vært tildels svake de seneste åra.

- Trist og beklagelig

Førsteamanuensis Bengt Morten Engan er studieprogramansvarlig for bachelor i journalistikk ved Nord universitet. Han forteller til Medier24 at det er beklagelig dersom det nå blir nullopptak.

- Vi synes selvfølgelig at det er trist at det sannsynligvis ikke blir opptak og nytt kull til høsten. Særlig for studentmiljøet har det en del å si, hvis det blir ett kull mindre.

Førsteamanuensis Bengt Morten Engan ved Nord universitet.

Engan sier de har jobbet mer aktivt enn noen gang med å markedsføre utdanningen, gjennom å reise på videregående skoler og bruke sosiale medier, for å nevne noe.

- Det er ikke godt å si hvilken effekt det har hatt. Vi fikk seks søkere for lite, for vi hadde en grense på minst 25 søkere for å få et opptak. Det er ikke så mye mer å si enn at det er beklagelig og vi er lei oss for dette, sier Engan og fortsetter:

- Det betyr ikke at journalistutdanningen blir lagt ned. Nå går vi i tenkeboksen.

Powered by Labrador CMS