Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, i Betlehem.
Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, i Betlehem.

Julepraten:

Dette husker Sigurd Falkenberg Mikkelsen best fra 2020: – Det var mørkt

Presidentdebatt og eksplosjonen i Beirut gjorde inntrykk på NRKs utenrikssjef.

Publisert

I tradisjonen tro stiller også Medier24 i år en rekke spørsmål til mediemennesker i spalten #Julepraten.

Neste person ut er utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

– Hva gjør du i jula?

– Jeg hadde ambisjoner om å ta litt fri. Så langt har ikke det lykkes. Liker meg veldig godt i Oslo i jula, men savner restauranter, barer, skiløyper og skøytebaner. I år blir det forsiktig feiring på Nøtterøy og en tur til Uvdal og så skal vi være litt i Oslo i mellom der.

– Hva må til for at det blir ordentlig jul for deg?

– Må jo være ribbe. Jeg husker foreldrene min tok med ribbe til Kairo. Det var både rart og fint med norsk julelukt av svinekjøtt i ørkenstorbyen. Paul Auster skriver forresten ganske fint om denne norske julemattradisjonen. Han har jo giftet seg inn i en norskættede familie og skriver, hvis jeg husker det riktig, på en tur i Midt-Vesten i jula om hvordan denne maten forener nordmenn over hele verden. Men har etter hvert fått litt Vestlands-påvirkning og pinnekjøtt duger det også.

– Hva husker du best fra medieåret 2020?

 – To ting: Den første debatten mellom Trump og Biden. Det var mørkt. Og så eksplosjonen i Beirut. Av alle ting som kunne gå galt, hadde jeg ikke tenkt på det. Utrolig sjokk, og altfor symbolsk ti år etter den arabiske våren. Vi hadde NRK-ansatte reportere og fotografer i byen, så i begynnelsen var jeg også urolig for dem. Beirut er en av byene i Midtøsten jeg liker meg best i, og se den ødelagt på den måten gjør fortsatt inntrykk

– Hva var det morsomste som skjedde i 2020?

 – Jeg vet ikke om det kan kalles morsomt, men den beste følelsen jeg hadde var å seile på bare fokk gjennom Drøbak-sundet i nærmere 7 knop. Vi er ferske seilbåteiere og det ga en utrolig følelse av mestring og av å være i ett med sjø og vind.

– Hva var det pinligste som skjedde i 2020?

– Tror nesten jeg har vokst fra å synes ting er pinlige. Men skal innrømme at jeg kjente det litt i magen da jeg holdt på å kjøre inn i min barndomsbrygge i Årøysund i lett kuling. Klarte så vidt å gi gass og sneie unna både brygge og påler med slektninger og naboer som tilskuere.

 – Hva tror du vil påvirke medieåret 2021?

– Korona, korona og korona. Tenker vi kommer til å se de økonomiske og politiske konsekvensene av dette tydeligere. Det er jo virkelig en hendelse for historiebøkene.  Brexit og de vanskelighetene det skaper for Europa kommer også til å bli viktig. Så er jeg spent på hvordan Bidens presidentskap vil slå ut, og så jobber vi i utenriks og vet at året kommer til å inneholde et par skikkelig store overraskelser.

Powered by Labrador CMS