To kambodsjanske journalister som arbeidet for USA-støttede Radio Free Asia, var fredag tilbake i retten, siktet for spionasje i Kambodsja.

Spionasjesiktede journalister tilbake i retten i Kambodsja

To kambodsjanske journalister som arbeidet for USA-støttede Radio Free Asia, var fredag tilbake i retten, siktet for spionasje i Kambodsja.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Pågripelsen av Oun Chhin og Yeang Sothearin er blitt bredt kritisert for å være et angrep på menneskerettigheter, ytrings- og pressefrihet.

– Vi håper fortsatt at vi vil få rettferdighet, og at anklagene blir droppet, sa Chhin etter fredagens rettsmøte. Det samme håpet ytret Sothearin.

Dommen faller 30. august.

 

Stengt før valg

De to ble pågrepet i november 2017, siktet for å ha satt nasjonen i fare ved å ha forsynt en fremmed stat med informasjon, en kriminell handling med strafferamme på opptil 15 års fengsel.

De ble arrestert da Kambodsjas autoritære statsminister Hun Sen slo hardt ned på kritiske røster, stengte over 25 radiostasjoner og oppløste det største opposisjonspartiet i landet i forkant av valget i 2018.

De to har forklart at de dekket nyhetshendelser for Radio Free Asia (RFA), som stengte i Kambodsja i september 2017, også etter at stasjonen hadde stengt, men nekter for å ha gjort noe straffbart. Domstolen stiller imidlertid spørsmål ved hvorfor de fortsatte å sende informasjon til RFA, når driften var nedlagt i landet.

 

Får støtte

Menneskerettighetsorganisasjoner og pressefrihetsgrupper har uttrykt støtte og krevd at siktelsene droppes.

– Så lenge Kambodsja behandler journalister som kriminelle, vil ryktet som mislykket demokrati henge ved, sier Shawn Crispin, Sørøst-Asia-utsending for New York-baserte Protect Journalists.

Powered by Labrador CMS