Ken Andre Ottesen i VG står bak det nye satirenettstedet Vredens Gnag.
Ken Andre Ottesen i VG står bak det nye satirenettstedet Vredens Gnag.

Verdens Gang gjør satirisk comeback: Lanserer Vredens Gnag digitalt og lover å sparke i alle retninger

– Vredens Gnag skal underholde, provosere, inspirere og tørre, lover humorist og VG-vaktsjef Ken Andre Ottesen.

Publisert

I midten av januar ble det klart at VG la ned humorsatsingen Helt Normalt, som blant annet innebar satirenettstedet Nasjonens Øye, som hadde et - mildt sagt - skrått blikk på norsk offentlighet.

Etter en stund kom avisen med en satiresatsing eksklusivt i papirutgaven. Men nå lanseres det hele på nett og er underlagt VGs redaktøransvar, forteller Ottesen til Medier24:

– Da VG kuttet avtalen med danske WUMO, røk Nasjonens Øye med i dragsuget. Men det er en lang tradisjon for satire i VG, fra Pedro til Laffen til Morten M. og nåværende tegner Roar Hagen. Det var derfor naturlig å fortsette å skrive satire, men under et annet navn - Vredens Gnag, sier Ottesen.

Vredens Gnag er i første omgang kun på Facebook - der de planlegger å kommer ut på Instant Articles. Digitalredaktør Ola Stenberg sier at årsaken er at de vil teste litt før de eventuelt lanserer en full satsing. 

Fake news?

Allerede har de publisert saker som «Krever bedre påskevær av Meteorologisk institutt» der kunnskapsministeren er sitert på: «Alle snakker om været, men bare regjeringen gjør noe med det» og saken «Krangel utenfor kiosk viste seg å være landsmøte i Venstre».

Det har poppet opp en rekke nettsteder i Norge de siste årene som beveger seg i grenselandet mellom satire og regelrett tull

– Hva tenker VG om å lansere et satirenettsted i en tidsalder der folk ikke klarer å skille mellom ekte og falske nyheter?

– Jeg tror bestemt at folk setter pris på - og skjønner viktigheten av - sider som NRK Satiriks, 5080 Nyhetskanalen og Opplysningskontoret.

Ottesen jobber til daglig som vaktsjef i VG og har blant annet vært skribent for NRKs Nytt på nytt og nyhetsredaktør i Oppland Arbeiderblad og Bergensavisen.

– Målet med satire vil alltid være å få folk til å tenke. Norsk Krenketilsyn jobber stadig vekk overtid i verdens rikeste, beste og lykkeligste land. Det er uforståelig. Men moro.

 

– Googler du satire, vil du finne ut at det er en fortellerform som kritiserer eller kommenterer mennesker, samfunn, politikk, trender, fenomener og tanker i samtiden på en humoristisk måte, gjerne ved bruk av grove overdrivelser. Kort fortalt: Satire er humoristisk hjernetrim, sier han og fortsetter:

– Vredens Gnag skal underholde, provosere, inspirere - og tørre. Vi skal følge det norske og internasjonale nyhetsbildet og politikken tett, og bli det naturlige valget for alle som vil ha et skråblikk på samfunnet. Vi skal nå ut - og vi skal nå inn. Satirikere blir ofte beskyldt for å sitte til venstre og spytte til høyre, men å gjøre narr av noe en Frp-politiker har sagt er verdens enkleste satire. Og det blir bare kjedelig i lengden.

Satirikeren sier at Vredens Gnag skal sparke i alle retninger.

– Jeg tror en av mine mest vellykkede satireartikler på Nasjonens Øye var om at AP-leder Jonas Gahr Støre besvimte foran en pølsebod fordi han ikke klarte å velge mellom grill og wiener da han så store fordeler ved begge, avslutter Ottesen.

 

Måtte slippe løs Ken Andre

Ola Stenberg sier til Medier24 at innholdet først og fremst skal få fart gjennom sosiale medier. Han sier at de har brukt mye tid på hvordan Vredens Gnag skal bli før de lanserte.

– Dette er utelukkende noe som er ment for å være morsomt, og veien er kort mellom satire og at det kan oppfattes som falske nyheter. Det er utrolig kjedelig å bli misforstått, så dette har vi brukt mye tid på.

–Det er et brennhett tema, så det viktig å være ekstra nøye. Det er også årsaken til at vi separerer dette fra innholdet vårt på VG Nett nå. Det er teknisk vrient å få det til å ikke se ut som det andre VG-innholdet - av domenetekniske årsaker. Derfor valgte vi å få det avgårde på Facebook, sier Stenberg.

– Hvordan tror du dette blir - med Ken Andre Ottesen i spissen?

– Det har gått en stund siden vi la ned den forrige satiresatsingen, så vi har gradvis sett at Ken Andre har vært for lenge på desken. Nå slipper vi han løs og det tjener vi alle på, ler han.

Powered by Labrador CMS