De såkalte alternative mediene bruker nesten like mye tid på å lyve om norske journalister og mediehus som de bruker på å piske opp hat mot folk med en annen hudfarge og religion, skriver Ken Andre Ottesen
De såkalte alternative mediene bruker nesten like mye tid på å lyve om norske journalister og mediehus som de bruker på å piske opp hat mot folk med en annen hudfarge og religion, skriver Ken Andre Ottesen

Debatt

Alternative medier lyver og vrenger på virkelighet til den passer deres narrativ

«De såkalte alternative mediene bruker nesten like mye tid på å lyve om norske journalister og mediehus som de bruker på å piske opp hat mot folk med en annen hudfarge og religion», skriver Ken Andre Ottesen.

  • KEN ANDRE OTTESEN, vaktsjef i VG. Innlegget ble først publisert på hans Facebook-vegg og gjengitt med tillatelse.

De såkalte alternative mediene bruker nesten like mye tid på å lyve om norske journalister og mediehus som de bruker på å piske opp hat mot folk med en annen hudfarge og religion.

Det er sånn de forsøker å tjene penger.

De hevder den tradisjonelle pressen sliter med lesertall og økonomi. Og vi skriver visst bare om ræl, pupper og kjendiser. Derfor bør folk slutte å lese oss - og heller sende penger til dem.

Heldigvis gjør de «alternative mediene» det de kan best: De lyver og vrenger på virkelighet til den passer deres narrativ.

1. «Leserne flykter fra de tradisjonelle mediene».

Nei. Snarere tvert om. Tradisjonelle medier melder om stadig flere lesere, og har gjort det i flere år. Over halvparten av alle nordmenn (her tar jeg med alt fra babyer og 100-åringer) er innom en av VGs plattformer i løpet av en dag. Vi har flere lesere enn vi noen gang har hatt. Og tallene øker.

2. «De tradisjonelle mediene sliter økonomisk og er snart borte.»

Nei. Både lokalaviser, riksaviser og aviskonsern melder om gode tall og betydelig pluss på bunnlinja. Folk har skjønt at de må betale for journalistikk. Og gjør det. Tradisjonelle medier kommer til å gi deg journalistikk i fremtiden også.

3. «Det er snart ingen som kjøper papiraviser. Det er fordi tradisjonelle medier er i utakt med folket.»

Nei. Det er fordi stadig flere foretrekker å lese nyheter digitalt. Norske medier har vært utrolig flinke til å overføre leserne fra papirabonnement til digitalabonnement. Vi selger fortsatt overraskende mange papiraviser, og det kommer vi til å gjøre i flere år til. Når de alternative mediene skriver om nedgang i avissalget til VG, unnlater de å skrive at vi har over 175.000 VG+-abonnenter.

4. «De tradisjonelle mediene skriver bare om pupper og kjendiser.»

Nei. Vi skriver om alt. Vi skriver om pupper, kjendiser, sport, maktovergrep som begås av fylke og kommune mot tre brødre, ulykker, utenriks, svindlere som ruinerer kvinner uten å bli tatt av politiet, kultur, skoleverket, Helse-Norge, sextrakassering i politikken, folk som har funnet en rar potet, barn, ungdommer, voksne, eldre, hvite, brune og svarte. 

Kvalitet er subjektivt. Men jeg tror 2018 vil stå igjen som et av de årene der norsk presse har levert sin beste journalistikk.

Har den tradisjonelle pressen mangler? Ja, vi har mange. Vi gjør feil hver eneste dag. Og vi må skjerpe oss. Hele tiden.

Men husk at når «alternative medier» skriver saker om tradisjonelle medier og oss som jobber der, bruker de sitt favorittverktøy - og det eneste de har:

Alternative fakta.

Powered by Labrador CMS