Sofie Bakkemyr (27) i forkant av PFU-møtet 28. august 2019.

Positiv til endringer:

Sofie Bakkemyr til journalistene: – Ikke la «blodjakta» gå til hodet på dere

Sofie Bakkemyr, som danset med Trond Giske på Bar Vulkan i februar, er positiv til foreslåtte endringer av pressens etiske regelverk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag la Kildeutvalget til Norsk Presseforbund frem sin rapport hvor de foreslår flere endringer av Vær varsom-plakaten.

Arbeidet ble satt i gang i kjølvannet av VGs dekning av dansevideoen med Trond Giske (Ap) og Sofie Bakkemyr på Bar Vulkan i februar.

– Jeg synes det er veldig bra at pressen tar dette på alvor. Som uerfaren kilde kan man som regel ikke prinsipper og regler for journalistisk arbeid, og til syvende sist er det mediets ansvar å følge retningslinjene for jobben de utfører. Jeg vil tro at endringen kan gi mer trygghet for uerfarne kilders møte med mediene i fremtiden, sier Bakkemyr til Medier24.

I slutten av august ble VG felt for punktene 3.2, 3.3, 3.7, 3.9 og 4.13 i Vær Varsom-plakaten av Pressens Faglige Utvalg (PFU).

VGs interne granskningsrapport ble også felt på 3.3 og 3.9. Punkt 3.3 i Vær varsom-plakaten er knyttet til premissene for intervjusituasjonen, mens punkt 3.9 er knyttet til hensynsfull behandling av kildene.

Hun er positiv til endringene Kildeutvalget, ledet av Sven Egil Omdal, tar til orde for.

I rapporten foreslås det seks endringer på Vær varsom-plakaten. Det går blant annet på anonyme kilder, upublisert materiale, urutinerte kilder og sitatsjekk.

– J​eg ser på det som nødvendig at reglene blir skjerpet så man kan unngå en slik hendelse i fremtiden. Flere i bar vulkan-saken fikk konsekvenser, og mye kunne vært unngått hadde man bare fulgt reglene og opptrådt profesjonelt fra start. Så at spillereglene blir oppdatert tror jeg er bra for alles del: både kilden, mediet og vi som mottaker.

– Hør hva kilden har å si, ta det de sier på alvor og ikke la «blodjakta» gå til hodet på dere. Som man reder, ligger man og vi alle kommer langt ved å være litt ydmyk, sier Sofie.

Powered by Labrador CMS