NFI snur: Ulrik Imtiaz Rolfsen får likevel støtte til å gjøre ferdig omstridt dokumentar

Får 700.000 kroner til å ferdigstille «Islamisten».

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): Norsk filminstitutt snur og gir filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen 700.000 kr for å ferdigstille sin dokumentar «Islamisten». Bråket rundt produksjonen blir en sentral del av filmen.

Dokumentarfilmen, som i utgangspunktet skulle handle om islamisten og forhenværende frontfigur i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, følger to norske konvertitter som reiser til Syria for å kjempe for IS.

– Jeg er glad for at finansieringen på plass. Det har vært et stort og langt puslespill, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen til NRK.

Den ene konvertitten kom aldri lenger enn til flyplassen i Göteborg før han ble pågrepet. Kort tid etter slo Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til mot Rolfsen, og beslagla filmopptakene.

Etter flere rettsrunder fikk Rolfsen i fjor høst medhold av Høyesterett i at PST ikke fikk lov til å se det beslaglagte materialet.

Nå har PSTs beslag og rettsprosessen som fulgte blitt en del av selve filmen, forteller Rolfsen.

I april i år avslo Filminstituttet å gi produksjonsstøtte til Rolfsens film, fordi de mente den ikke hadde stort nok internasjonalt potensial.

– Jeg opplever at filmen er mye tydeligere formulert i denne søknaden enn det var i forrige runde, sier dokumentarfilmkonsulent Kristine Ann Skaret til NRK.

Hun forteller at beslaget og rettsprosessen har gjort at det er en annen film som nå får støtte enn den som fikk avslag tidligere i år.

«Islamisten» har et totalt budsjett på 2,3 millioner kroner, og skal etter planen vises på NRK.

Powered by Labrador CMS