KOMMENTAR:

«Et skittent parti mellom NRK og Line Andersen er over. Nå gjenstår oppvasken

Det ble remis mellom NRK og Line Andersen. Så hva kan vi egentlig lære etter søksmålet?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag ble det kjent at en uke med skittkasting mellom landets største mediebedrift og den kjente programlederen Line Andersen er over.

Resultatet ble at Line slutter i NRK og får med seg et sluttvederlag på 1.150.000 kroner i tillegg til at NRK dekker halvparten av hennes saksomkostninger.

Nyheten sprakk etter nær 200 medieoppslag om en svært intrikat arbeidskonflikt, intime og private detaljer brettet ut i offentligheten og ikke minst et omdømme trykt ned i søla.

Var det verdt det?

Jeg har i en tidligere kommentar skyldt på dårlig ledelse som grobunn for den eskalerte konflikten - noe jeg er styrket i troen på etter å ha observert en kjip og vanskelig skyttergravskrig mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Så hva sitter vi igjen med utover de reelle faktaene i saken? Er vi blitt klokere på at arbeidsmiljøet nå vil bedres? Tror vi at ansatte og ledelse i NRK Sporten nå har skapt seg et mulighetsrom for ro og stabilitet?

Var Line det eneste «problemet»?

På ingen måte.

Jeg mener det er godt dokumentert i rettssaken at arbeidsmiljøet er krevende og vanskelig - og det er ingen som sitter på en oppskrift på hvordan det kan løses. Jeg er derimot helt sikker på at det begynner med god ledelse - og slutter med god ledelse.

Flere har hevdet at Line Andersen har vært en vanskelig kollega og ansatt i NRK - og hun har også høstet støtte fra en rekke hold, men:

Medier24 har de siste dagene vært i kontakt med en rekke ansatte og ledere med innsikt i konflikten mellom NRK og Line Andersen. Inntrykket fra rettssalen forsterkes gjennom dialogen med kildene:

Et stort overtall peker på at det har utviklet seg en fryktkultur for å si hva man mener, ansatte er slitne over et vedvarende dårlig arbeidsmiljø, noen peker på at det finnes grupperinger som baksnakker hverandre - og samtlige har til felles at de ikke klarer å se enden på visa.

Kilder sier også at man opplever kompetanseflukt, at ledere ikke orker å ta ansvaret lengre og at folk blir skjøvet ut fra det gode lag.

Dette går altså lengre enn Line Andersen.

For oss som har fulgt rettssaken tett, så er det ingen som helst tvil om at noe mer må gjøres enn at programlederen slutter.

Så hvem sitt ansvar er det å løse opp i floken? Er det mulig for den nåværende ledelsen å sitte i stillingen - eller bør man gjøre endringer på toppen for å starte med blanke ark?

Jeg vet ikke og har ærlig talt ikke svaret, men jeg er i alle fall helt sikker på én ting: Det går ikke an å tenke seg at man nå kan gå tilbake etter søksmålet og late som ingenting har skjedd - fordi én av spillerne er ute av spillet.

Arbeidsmiljøet blir ikke utelukkende bedre, ansatte får ikke en betydelig tryggere arbeidsplass - og ledere har mest sannsynlig fortsatt en stor utfordring foran seg.

Konflikten har nådd sitt bunnivå denne uka med skittkasting fra begge sider - med det norske folk på første rad. NRK har et betydelig ansvar for å rydde opp i egen leir - og må sette inn nødvendige tiltak for å gjenreise tilliten til NRK Sporten og sørge for at arbeidsmiljøet kommer opp på et nivå slik at folk gleder seg til å dra på jobb igjen.

Det ansvaret ligger kun én plass og det er hos beslutningstakerne. Så hvis ikke ledelsen i NRK Sporten evner å få til en løsning, så må toppledelsen ta grep.

Noe annet ville vært høyst uansvarlig.

Powered by Labrador CMS