Sindre Meldalen i Norsk Presseforbund

Kommune brøt offentlighetsloven med vilje: – Første gang jeg har sett

I fem måneder ignorerte Kautokeino Statsforvalterens anmodning. – Det finnes ingen sanksjoner for å bryte loven, og vi tenkte at vi bare skulle avvente og ta den kjeften vi eventuelt får.

Publisert

I september i fjor ba Kommunal Rapport om innsyn i dokumenter fra Kautokeino kommune. Etter flere avslag, tok mediehuset saken til Statsforvalteren, som ga de medhold og mente kommunene hadde brutt offentlighetsloven.

Men likevel har det gått flere måneder uten at kommunen har innfridd. Det skriver Kommunal Rapport.

– Vi var klar over at dette var et brudd på offentlighetsloven, men det var slik vi valgte å gjøre det. Det finnes ingen sanksjoner for å bryte loven, og vi tenkte at vi bare skulle avvente og ta den kjeften vi eventuelt får, sier konstituert kommunedirektør Karin Hætta i Kautokeino kommune til Kommunal Rapport.

Sindre Meldalen i presseforbundet mener at uttalelsen fra Kautokeino bekrefter behovet for en slik endring.

– Dette er første gang jeg opplever at en kommune sier at de har valgt å bryte offentlighetsloven fordi det ikke finnes sanksjonsmuligheter, og det er en forfriskende ærlighet ved dette. Men, uttalelsen er et meget godt eksempel på hvorfor det er nødvendig å få på plass sanksjonsmuligheter for grove brudd på offentlighetsloven, sier Meldalen til avisen.

Powered by Labrador CMS