Lars Os snakket om den amerikanske Ukraina-støtten da han lørdag rapporterte på direkten.
Lars Os, USA-korrespondent for NRK, her fra en tidligere direktesending.

Lars Os gir seg som NRK-korrespondent i USA

Reiser hjem til sommeren etter totalt seks år i landet.

Publisert Sist oppdatert

NRKs USA-korrespondent Lars Os gir seg før tiden, og reiser hjem til Norge i sommer, bekrefter han overfor Medier24. Oppdraget varer egentlig til neste år.

– Jeg har vært her i seks år, det er ganske lenge. Jobben blir livet, så det er klart at det er tungt til tider – og jeg tenker at man må ta litt vare på seg selv også. Det har vært nyhetstrøkk i seks år, med Trump, covid og mellomvalg. Selv om jeg sikkert kunne holdt ut lenger er det greit å avslutte – for det er som jeg sier, jobben er livet.

Os informerte ledelsen onsdag, og flere av sine kolleger torsdag.

Dette husker han best

Han håper han kan forsette å jobbe videre med den visuelle journalistikken han har utviklet i USA, men nå fra Oslo. I tillegg håper han å tilbringe mer tid på gårdsbruket sitt i Os, og bruke mer tid med familien.

Noe av det han husker best fra sine seks år for NRK i USA er å stå på et nærmest folketomt Times Square under pandemien, den rare stemningen i Washington DC da Trump tapte valget – og å ha dekket fem-seks orkaner.

I 2016 sa han opp et vikariat i NRK og reiste med en enveisbillett til USA. På spesielt vis fikk han jobb som fotograf for NRK - i 2021 ble han fast korrespondent.

OS forteller at møtet med det amerikanske folket har vært en fornøyelse og omtaler dem som hyggelige og gjestfrie.

Kulturforskjellene, særlig i debatten om våpen, har gjort inntrykk på Os.

– Våpen er viktigere enn alt det andre for mange i USA, det er en kultur vi er veldig langt unna i Norge. De har et annet levesett og lever etter andre spilleregler, det er ekstremt mye mer komplisert. Mange tror at USA er et land, men på mange måter er det som et helt kontinent, der hver stat er som et eget land.

– Har gjort en kjempejobb

Utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier til Medier24 at Os har vært en viktig ressurs for NRK.

– Lars har gjort en kjempejobb for oss, sier han, og trekker frem dekningen av flere viktige saker, som pandemien og demonstrasjonene i forbindelse med Black Lives Matter.

Han hyller også Os for å ha utfordret det visuelle formatet.

– Han har vært en utradisjonell korrespondent - og det skal vi ta med oss videre i ansettelsen av nye korrespondenter.

Stillingen som NRKs USA-korrespondent vil bli utlyst etter påske, opplyser han.

Os forteller at han ble møtt med forståelse for avgjørelsen da han informerte ledelsen – og at han har fått mye ros og hyggelige tilbakemeldinger fra kolleger.

– Det har vært godt å få unna den prosessen og tenke fremover. Jeg har lært mye jeg vil ta med meg videre, og du vet aldri – plutselig er jeg tilbake i USA, men kapittelet her er ferdig for denne gangen.

Mens han snakker med Medier24 er han på vei fra Norge til USA for å sluttføre arbeidet sitt i månedene før han tropper av.

Deretter venter et noe mer rolig liv i Norge, håper han.

Powered by Labrador CMS