Freddy Øvstegård, mediepolitisk talsmann i SV.

Nå har SV bestemt seg: - Legg ned Kringkastings­rådet og erstatt det med et publikumsråd

Et politisk oppnevnt kringkastingsråd svekker NRKs legitimitet, sier Freddy Øvstegård (SV), som nå fremmer forslag om å legge ned rådet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det har blåst rundt Kringkastingsrådet i lang tid, men kritikken har vært mer konstant de siste ukene etter at det ble kjent at Erna Solbergs tidligere høyre hånd, Julie Brodtkorb, blir ny leder.

Siden den gang har flere tatt til orde for å legge ned rådet. Dette støttes i stor grad av både Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening.

SV fremmer forslag om nedleggelse

Nå melder også Sosialistisk Venstreparti (SV) seg på banen. Mediepolitisk talsmann Freddy Øvstegård (23), som sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, sier rådet er udatert og vil legge det ned.

- Vi mener det er en gammeldags og umoderne måte å styre NRK på. Et råd skapt på 30-tallet passer ikke det mediebildet vi har i dag. Ingen andre mediehus ville akseptert å hatt et politisk oppnevnt råd som skal ta redaksjonelle beslutninger for seg, sier han til Medier24.

Kringkastingsrådet er et rådgivende, offentlig oppnevnt organ som følger NRK tett og uttaler seg om det tilbudet som tilbys publikum. Rådet er publikums forlengede arm.

Kringkastingsrådet består av 14 medlemmer, åtte oppnevnt av Stortinget, seks av regjeringen. Rådet møtes seks til åtte ganger i året. På møtene deltar også NRKs ledelse.

- Ikke nok med PFU

Øvstegård sier at de tar opp denne ballen nå på bakgrunn av debatten som har kommet i kjølvannet av oppnevnelsen av Julie Brodtkorb som ny leder.

 SVs mediepolitiske talsmann sier hun har tette politiske forbindelser til regjeringen og at det er problematisk.

- Hva vil dere gjøre?

- Vi fremmer nå et representasjonsforslag om å legge ned Kringkastingsrådet og er erstatte det med et publikumsråd som tar imot klager og slike ting. På den måten ivaretar vi også at publikum blir hørt,  som jo er viktig med en allmenkringkaster.

- Det er ikke nok med PFU?

- Det som skiller NRK fra de andre mediene er at de er en allmennkringkaster som har et særlig ansvar for å være i dialog med befolkningen. Et politisk oppnevnt kringkastingsråd svekker legitimiteten, så vi tror dette blir en bedre løsning.

- Hvordan ser dere på muligheten for å få gjennomslag for dette på Stortinget?

- Jeg tror at flere partier enn oss ser at dagens løsning ikke henger på greip og innser at man må modernisere det hele. Jeg tror ikke at dette er en spesielt fjern tanke i de andre partiene. Blant annet vet jeg at Venstre har tenkt i liknende baner.

Medier24 har forsøkt å få en kommentar fra både statssekretær Jan-Christian Kolstø (V) i Kulturdepartementet, samt mediepolitisk talsmann Terje Breivik i Venstre - uten hell.

Powered by Labrador CMS