NRK avviser påstander om sensur etter stengt kommentarfelt

– Jeg er bekymret for at NRK stopper debatten på Facebook, men fortsetter bruker det som en nyhetsformidler, sier kringkastingsmedlem Anders Anundsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag diskuterte Kringkastingsrådet NRK valg om stenge kommentarfeltet til kanalen NRK Nyheter.

Bakgrunnen for debatten var en klage som mente det var «uakseptert og udemokratisk siden vi mister muligheter til å formidle ulike meninger og diskutere med andre».

– Få frem sterke meninger der ute er også et ansvar

Espen Olsen Langfeldt, redaktør i NRK Direkte, redegjorde for rådet innledningsvis.

Han opplyste at en av grunnene for å stenge kommentarfeltet var å flytte ressurser fra å redigere kommentarfeltet, til å jobbe med verifisering av innhold fra krigen i Ukraina.

NRKs langsiktige strategi skal også være å flytte publikumsdialog over på egen plattformer.

Langfeldt viste også til forskning om at et klart flertall i befolkningen vegrer seg i å delta i debatten på Facebook i frykt for hets og sjikanering.

– Dette er et demokratisk problem, sier Olsen Langfeldt.

Rådsmedlem Anders Anundsen forstår at det kan være krevende å redigere kommentarfeltet i den spesielle nyhetssituasjonen man befinner seg i.

Han er likevel bekymret for publikums mulighet til å ha debatt på Facebook.

– Jeg er bekymret for at NRK stopper debatten på Facebook, men fortsetter bruker det som en nyhetsformidler. Hensikten skal skape en tryggere arena for publikumsdialog, men vil egentlig NRK skape en trygghet for NRK?, spør Anundsen og fortsetter:

Kringkastingsmedlem Anders Anundsen.

– Det er ikke i samsvar med det NRK skal ivareta. Det å få frem sterke meninger der ute er også et ansvar med nyhetsformidling. Forundre at var å beskytte NRK, mer enn demokrati og ytringsfrihet, som er NRKs oppdrag.

– Spørsmålet om ytringsfrihet er irrelevant her

Avtroppende kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen, reagerte på at man kaller NRKs valg om å midlertidig stenge kommentarfeltet som udemokratisk.

– Spørsmålet om ytringsfrihet er irrelevant her. Det er selvsagt ikke NRKs illusjon eller intensjon å hindre noen i å uttale seg, sier Eriksen.

Han viser til at publikummet kan poste NRKs saker selv på Facebook og diskutere det om de vil.

Han trekker frem redaktøransvaret som et viktig poeng.

– Presseetikken setter krav til oss til å ta ansvar. Hovedprinsippet er å beskytte publikums rett til å opptre trygt på de arenaene vi har ansvar for, sier Eriksen og fortsetter:

– Diskusjonen er interessant, men den omfatter for mye når vi inkluderer publikums ytringsfrihet. De skal være vie, og NRKs valg i denne saken, hindrer ingen til å publisere akkurat hva de vil.

Powered by Labrador CMS