Skavlan: - Det ville vært en umyndiggjøring av Åkesson å ikke invitere han

- Viktig å gi et bilde som også Norge forstår, sa Skavlan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Hege Wallenius): Programleder Fredrik Skavlan mener det ville vært en umyndiggjøring av Sverigedemokraterna-leder Jimmie Åkesson å ikke invitere han til programmet når han selv ønsket å stille.

Skavlan møtte torsdag til møte i Kringkastingsrådet der hans intervju med SD-lederen skulle diskuteres. Etter at intervjuet ble sendt i mars har rådet fått inn 3.600 klager.

– Det er et enormt antall. De aller fleste klagene er klager fra folk som liker Skavlans programmer, og som nå reagerer på formen, sa leder i Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold ved oppstarten av møtet.

«Hatefull» og «ubehøvlet»

Blant kommentarene som har kommet inn mot Skavlan er at han opptrådte «uforskammet», «hatefull» og «ubehøvlet» overfor Jimmie Åkesson.

Skavlan var selv til stede på møtet og forklarte om bakgrunnen for hvordan intervjuet ble slik det ble.

– Jeg ville diskutere kulturen og ordbruken som har vært en del av partiets historie. Det som var viktig for meg, som alltid, er å forsøke å gi et bilde som også Norge forstår. Det var mye av grunnen til at vi ville inn i denne problematikken – hva som gjør partiet så kontroversielt, sa Skavlan under sitt innlegg på møtet.

Reagerer på formen

Mange av klagerne er negative til måten han intervjuet SD-lederen på mens Åkesson fremdeles var sykemeldt, som følge av utbrenthet.

– Vi tok kontakt med Sverigedemokraterna da han sykemeldte seg. Det ble understreket fra oss at vi ikke ville ha noe intervju før han var klar for det. Torsdagen før innspilling i London mandag fikk vi beskjed om at nå var han klar for å gi et intervju.

- Vi var opptatt igjen av at han var rustet for det. Partiet sa han var det, og han selv opplyste på telefon at han hadde snakket med sin psykolog, som mente han var klar. Å betvile dette, ville for meg vært en umyndiggjøring av en av Sveriges mest erfarne partiledere, sa Skavlan.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS