Debatt

Svarer på beinhard kritikk: Vi sutrer ikke, vi debatterer

– Da må det være lov å være uenig, eller, spør Arne Jensen og Rune Hetland etter kritikken fra Trygve Aas Olsen.

  • RUNE HETLAND, Landslaget for lokalaviser og ARNE JENSEN, Norsk Redaktørforening 

Trygve Aas Olsen påstår at vi sutrer når vi svarer på kronikken av Anki Gerhardsen i Aftenposten. Vel, det vi forsøkte var å debattere. Da må det være lov å være uenig, eller?

Anki Gerhardsen har gjort utdrag fra en rapport om innholdet i lokalaviser, og konkludert ut fra dette.

Konklusjonen er bastant og generell, helt uten nyanser. Hun har heller ikke sammenlignet med større medier, og det er interessant når forskerne som har laget rapporten går ut med innlegg etterpå for å presisere. Der sier de blant annet at de små lokalavisene skriver mer om politikk enn de større avisene.

Trygve Aas Olsen vet og godt at lokalavisene jobber med å bli bedre, også på økonomisk journalistikk; noe han selv har bidratt med som kursholder. For er det noe vi er opptatt av så er det å hjelpe redaksjonene til å bli bedre. Og det er selvsagt mye å gå på i aviser med såpass små ressurser som mange av de vi her snakker om.

LLA bruker mye tid og ressurser på å motivere og kurse avisene til å prioritere og å gjøre den viktige journalistikken bedre. Blant annet startet vi i vår prosjektet «Grave lokalt» for å styrke nettopp den kritiske, undersøkende journalistikken. Det har gitt gode resultater, og mange viktige saker er blitt og blir publisert.

Vi gleder oss til å vise fram all god kritisk journalistikk som blir laget; men det er jo noe alle som leser disse avisene vet. 

Norsk Redaktørforening rådgir hver dag redaktører om hvordan de skal håndtere krevende lokale saker; hvordan få innsyn i dokumenter, hvordan få åpnet kommunale møter og hvordan håndtere krav til blant annet kildekritikk og imøtegåelse. Vi vet at det gjøres mye godt journalistisk arbeid i mange lokalaviser. 

Å kritisere norske lokalaviser for ikke å være flinke nok til å drive kritisk og undersøkende journalistikk er verdens enkleste øvelse. Like fullt er det bra, fordi det forhåpentligvis gjør avisene bedre.

Det er viktigere enn noen gang at vi lager lokalaviser som leserne opplever som viktige i deres liv. At flere nå kjøper lokalavisene ser vi som et tegn på at vi er på rett veg og i alle fall gjør noe rett.

Powered by Labrador CMS