Marte Ramborg i innholdsbyrået Spoon tilbringer store deler av ferien i Kragerø.
Marte Ramborg i innholdsbyrået Spoon tilbringer store deler av ferien i Kragerø.

Sommerpraten

Byrålederen om sitt «kleineste oppdrag»: – Jeg var så flau

Marte Ramborg forteller hvilken kjendis som til slutt reddet dagens hennes da hun var sommervikar i Telemarksavisa.

Publisert

«Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste kvinne ut er byråleder Marte Ramborg i Spoon Agency.

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020?

– Det er jo så man knapt kan huske at det var noe pre-korona? Det gleder meg at denne spesielle situasjonen har ført til økt tillit til redaktørstyrte medier. Det er et sunnhetstegn at vi har et samfunn som samler seg i krise. Jeg synes mediene stort sett har klart balansegangen mellom å være den viktigste kilden til  folkeopplysning OG fortsette med kritisk journalistikk.

– Et unntak var Spania-kappløpet minutt-for-minutt. Det var jo pinlig for alle involverte.  

– Hva er årets flause til nå?

– Det er vel vanskelig å komme unna kebab-norsk-uttalelsen til Hans Geelmuyden når man er i min bransje. Han har beklaget, men det fikk jo leie konsekvenser.

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år?

– Shazia Majid, journalist i VG og forfatter. Hun har skrevet bok om en usynlig gjeng: de første kvinnelige arbeidsinnvandrerne til Norge. Blant dem hennes egen mor. Hun fortalte også mye om sin egen historie på Sommer i P2, anbefaler alle å høre den og bli like imponert som meg.  

– Hva gjør du i sommer?

– Vår ferie er som den alltid er, korona eller ikke: Jotunheimen, Hurum og mest i Kragerø. Min mann kommer derfra, og det er ikke akkurat noe offer å legge sommerferien i hans barndoms sommerparadis.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– Nesten alle, hehe. Jeg blir smått uvel om jeg ikke får lest DN, Klassekampen, Dagsavisen og Aftenposten. Holder øye med bransjemedier som Medier24 og Kampanje. Blir nok litt mindre Dagsrevyen og Dagsnytt 18, men så skjer det jo mindre og. Mer bøker om sommeren enn ellers er fint! 

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har vært sommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Hm, det endte jo greit nok, men det kleineste oppdraget var å «intervjue kjendiser i skjærgården» da jeg var sommervikar i Telemarksavisa. Jeg var sylfersk ut fra journalistutdanning. Jeg fant nummeret til noen potensielle skjærgårdskjendiser. Alle høflig avslo å bli forstyrret i ferien sin. Så jeg endte med å hyre taxibåt og faktisk møte på bryggene og spørre! Taxibåtsjåførene visste jo hvor alle kjendisene bodde.

– Jeg var så flau at jeg spurte stotrende mens jeg stirret ned i dekk. Jeg fikk selvfølgelig nei fra alle. De ville jo være i fred, og jeg tror ikke akkurat jeg skapte tillit med mitt nervøse forsøk. Stein Erik Hagen sa faktisk ja til slutt, så jeg har en soft spot for ham for å redde dagen for en fersk sommervikar.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Bruk det viktigste verktøyet du har: spørsmål. Får du en oppgave du ikke helt skjønner, spør folk rundt deg. Noen ganger ER jo oppgaven litt uklar, da må du bare ta noen beslutninger på egen hånd og stole på egen dømmekraft. Vær ærlig på at du er fersk, også overfor intervjuobjekter eller andre eksterne. Alle vil egentlig at du skal ha en god start på yrkeslivet.

Powered by Labrador CMS