Mediepolitisk talsperson Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) under Arendalsuka.
Mediepolitisk talsperson Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) under Arendalsuka.

Debatt

Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre

«Å først gi mer mediestøtte, for deretter å halvere antall postdager, vil være som å gi med den ene hånden og ta med den andre», skriver Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet.

  • ÅSLAUG SEM-JACOBSEN, mediepolitisk talsperson i Senterpartiet 

Nylig kom kulturministeren med nyheten om at lokalavisene her i landet skal få mer mediestøtte.

Samtidig skal regionavisene og de meningsbærende mediene etter hvert få mindre. Dette skjer mens vi venter på at regjeringen med stor sannsynlighet vil bestemme at du kun skal få levert posten 2,5 dager i snitt per uke. I praksis vil det bety at du bare får posten to dager den ene uka, tre dager uka etter.

For mange aviser, enten den er lokal, regional eller meningsbærende, vil dette få alvorlige konsekvenser. Fordi det mange steder kun er Posten som kan kjøre papiravisene hjem til folk. Å først gi mer mediestøtte, for deretter å halvere antall postdager, vil være som å gi med den ene hånden og ta med den andre. 

Hver mandag til fredag kjører Posten ut rundt 173.000 papiraviser i hele landet. I tettbygde strøk er det flere andre selskaper som kan levere. Men i mange områder i Distrikts-Norge er det kun Posten som kan kjøre papiravisa til postkassa di - fordi det ikke lønner seg for et kommersielt selskap å gjøre det.

Hvis du kun får levert papiravisene du abonnerer på to eller tre dager i uka, vil det gå utover din mulighet til å holde deg oppdatert med hva som skjer i lokalsamfunnet og i landet for øvrig. I neste omgang vil papiravisene miste mange av sine abonnementer, noe som gjør at avisene taper penger og i verste fall må legge ned. 

Regjeringen peker på at Posten selv ønsker å kutte antall dager med postombæring for å spare penger. Men det er ikke Posten som vil spare på det. For det er staten som betaler Posten for å gjøre denne jobben. I Norge har vi hatt tradisjon for at folk skal ha likeverdige tjenester, uavhengig av hvor i landet du bor. Slik vil Senterpartiet at det skal fortsette å være.

Derimot har vi en regjering som siden 2013 har sentralisert tjenester vekk fra folk. Senterpartiet mener Posten er en del av samfunnets infrastruktur, og å kutte ned på antall dager folk får posten vil være et tilbakeskritt for mange i landet vårt.  Å sørge for at vi har et bredt mangfold av medier som blir levert til folk i hele Norge, er en investering i vårt eget land. Senterpartiet kommer aldri til å akseptere at bostedet ditt skal avgjøre om du får papiravisa i postkassa eller ei. 

Powered by Labrador CMS