Trine Skei Grande blir utfordret av Senterpartiets Åslaug Sem-jacobsen på hvordan hun vil styrke tilliten til redaktørstyrte medier.
Trine Skei Grande blir utfordret av Senterpartiets Åslaug Sem-jacobsen på hvordan hun vil styrke tilliten til redaktørstyrte medier.

Senterpartiet utfordrer Trine Skei Grande om fake news

– Jeg ønsker å diskutere denne problemstillingen utover det vi får gjort i mediestøttemeldingen, for der opplever jeg ikke at den problematiseres nok, sier Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen til Medier24.

Publisert

Senterpartiets mediepolitiske talsperson, Åslaug Sem-Jacobsen, utfordrer kulturminister Trine Skei Grande på hvordan hun ønsker å styrke tilliten til de redaktørstyrte mediene i Norge. 

Hun stiller spørsmålet: «Hvordan vil statsråden bidra til å styrke tilliten til den redaktørstyrte journalistikken i Norge?». 

Hun utdyper overfor Medier24: 

– Jeg ønsker å diskutere denne problemstillingen utover det vi får gjort i mediestøttemeldingen, for der opplever jeg ikke at den problematiseres nok, sier hun til Medier24. 

Sem-Jacobsen viser blant annet til undersøkelsen fra Medietilsynet som kom mandag, som viser at mange eldre deler falske nyheter ukritisk. Her mener hun man har en jobb å gjøre. 

– Det spres nyheter over en lav sko som ikke er sanne, og vi diskuterer problemstillinger i sosiale medier som kanskje ikke er reelle. Det påvirker også folk sin tillit til de etablerte mediene, sier hun. 

Hun håper Skei Grande løfter fram hvor viktig forutsigbar finansiering av journalistikken er for å sikre at de redaktørstyrte mediene kan levere på pressens samfunnsoppdrag – og på den måten sikre en høy tillit hos publikum. 

Framvekst av alternative medier

Som begrunnelse for spørsmålet skriver hun at tilliten til de redaktørstyrte mediene, som hun beskriver som en av de viktigste bærebjelkene i et demokratisk samfunn, er under press fra alternative medier og stadig mer spredning av falske nyheter. 

«De siste årene har det vært stor framvekst av alternative medier og produksjon og spredning av «fake news». Dette truer tilliten og troverdigheten til de seriøse redaktørstyrte mediene, noe som i sin tur rokker ved hvilke sannheter vi har å forholde oss til når demokratiet vårt skal formes», skriver hun og fortsetter: 

«Mange redaktører sier at det beste botemiddelet er at de fortsatt får muligheten til å produsere god og grundig journalistikk», som etterfølges av en utfordring. 

Saken skal etter planen behandles i Stortinget tirsdag. Medier24 har vært i kontakt med kommunikasjonsavdelingen i Kulturdepartementet, som opplyser at Skei Grande vil svare på dette under interpellasjonen i Stortinget. 

Powered by Labrador CMS