Illustrasjonsbilde av studenter i journalistikk og kommunikasjon ved Høgskulen i Volda.
Illustrasjonsbilde av studenter i journalistikk og kommunikasjon ved Høgskulen i Volda.

Stadig færre vil studere journalistikk - her er årets søkertall

Oppgang i søkertallene totalt til medieutdanningene, mens journalistikk faller for fjerde året på rad.

Publisert Sist oppdatert

Totalt 135.980 personer har søkt høyere utdanning i år, melder NTB. Det er totalt 65.590 studieplasser tilgjengelig i år, fordelt på 27 universiteter og høyskoler.

Det ble klart da årets søkertall ble offentliggjort mandag.

Medier24 har hentet ut tallene fra Samordna opptak for landets medieutdanninger, som viser at totalt 10.979 søkere ønsker disse studieretningene i år. Det er en oppgang fra i fjor da tallet var 10.488 søkere.

Se tallene nederst i saken!

Medieutdanningene omfatter blant annet mediefag, journalistikk, kommunikasjon, bibliotek, spill og film- og TV, fra Høgskulen i Volda, NLA Høgskolen, Nord universitet, OsloMet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Oslo.

For journalistutdanningene fortsetter nedgangen fra i fjor: I år har totalt 4211 søkere valgt journalist-programmene, mens tallet i fjor var på 4275. Tilsvarende tall i 2021 og 2020 var henholdsvis 4683 og 4875.

Høgskulen i Volda og Universitetet i Bergen har begge flere søkere til sine journalistikk-studier enn i fjor.

OsloMet (både journalistikk og fotojournalistikk), NLA Høgskolen, Nord Universitet og Universitetet i Stavanger opplever imidlertid en nedgang.

Totalt er det 917 søkere som har journalistikk som førstevalg, mot 936 i fjor. Det er planlagt totalt 286 studieplasser innen journalistikk. I fjor var tallet 265.

Hovedopptaket til høyere utdanning blir klart i slutten av juli.

Powered by Labrador CMS