Leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, her sammen med nestleder Dag Idar Tryggestad under landsstyremøtet i juni 2018.

Norsk Journalistlag har vedtatt nye alkoholregler: Skal fremdeles betale for øl og vin på seminarer - men ikke sprit

Men alkoholen er begrenset til tre enheter i løpet av en middag, og alle skal få tilbud om et alkoholfritt alternativ.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Landsstyret i Norsk Journalistlag vedtok i dag nye retningslinjer for alkoholbruk i hele organisasjonen. 

Ett av punktene er at det på arrangementer i regi av Norsk Journalistlag kun skal serveres inntil tre alkoholenheter til middag.

Det skal heller ikke gis alkohol i gave eller tilbys brennevin til deltakere på arrangementer. 

Ikke alkohol som gave 

NJ-leder Hege Iren Frantzen, mener de nye retningslinjene er et viktig vedtak for organisasjonen.

I framleggingen av saken trakk hun særlig fram at det kan være krevende å få alkohol i gave for folk som sliter eller har slitt med alkoholproblemer. 

- Har man hatt problemer med alkohol, er noe av det verste å få det som gave. Det gjør det utrolig vanskelig å takke nei, sa NJ-leder Hege Iren Frantzen under fremleggingen av det nye regeverket. 

Nestleder i NJ, Dag Idar Tryggestad, forklarte at det ligger tett opptil det som er dagens praksis i store deler av organisasjonen, men at det kan være klubber eller foreninger som har praksis som ligger et stykke unna det som nå vedtas i retningslinjene. 

- Når vi lager et reglement som skal favne alle, så vil det nok være det noen steder noe av dette ikke er praksis i dag. Vi ønsker at dette skal være et felles regelverk, som skal gjelde for hele organisasjonen, sa Tryggestad. 

Viktig i lys av #metoo

Flere av landsstyremedlemmene trakk fram av dette er et spesielt viktig vedtak, i lys av vinterens og vårens #metoo-saker, som har preget både politikken og mediebransjen. 

Blant dem landsstyrerepresentant Sonja Nordanger

- Dette er et godt og enkelt reglement. Bedrifter rundt omkring går gjennom sine rutiner for alkoholservering, og jeg synes det er naturlig at vi også gjør det, sa hun og la til:

- Vi vet at det er mange unge jenter i redaksjoner rundt omkring som fremdeles opplever en uheldig festkultur. Vi har kanskje ikke den uttalte fyllekulturen som man hadde en gang i tiden, men at vi som fagforening har en policy for hvordan dette skal foregå synes jeg er bra, sa hun. 

Hun fikk støtte fra sin landsstyrekollega Rolf Johansen.

 

- Dette synes jeg er uproblematisk og bra. Vi har hatt en stor #metoo-runde, som fortsatt pågår. Dette er fine tiltak, som jeg mener vi skal vedta, sa landsstyremedlem Rolf Johansen under debatten. 

 

Lurt å gjøre utenom en krise

Landsstyrerepresentant Pål Hellesnes, understreket at han mener dette er et godt tidspunkt å lage retningslinjer for alkoholbruk. 

- Det er lurt å lage slike retningslinjer når man ikke er oppe i en eller annen krise, og jeg opplever disse retningslinjene som relativt ukontroversielle. Vi viser at vi tar dette på alvor, sa Hellesnes. 

Under debatten ble det også påpekt at alkohol er dyrt, og at en begrensning på hvor mye alkohol fagforeningen kan spandere under et seminar eller arrangement kanskje ikke er så dumt i et kostnadsperspektiv. 

- Det er greit at vi har avklarte regler på hva vi skal bruke medlemmene våre sine penger på, sa Britt-Ellen Negård under diskusjonen. 

Hun la også til at hun mener regelverket er godt, sett i lys av at det finnes medlemmer som har alkoholproblemer. 

- Det er kollegaer blant oss som har alkoholproblemer. De er kanskje ikke så synlige, men vi vet at de finnes. Jeg ser ingen grunn til at vi skal bidra til det problemet, sa hun under debatten. 

Her er det nye regelverket: 

Norsk Journalistlag sitt nye alkoholregelverk består nå av følgende fem punkter: 

  • NJ gir ikke alkohol som gave
  • NJ serverer inntil tre alkoholenheter til middag på arrangementer (herunder kurs, møter, seminar og samlinger) der NJ er arrangør
  • NJ tilbyr alltid et passende alkoholfritt alternativ
  • NJ tilbyr ikke brennevin
  • Det forventes at den som opptrer på arrangementer i kraft av sitt verv i NJ er bevisst sin alkoholbruk
Powered by Labrador CMS