VG-journalist Markus Tobiassen og en sms-utveksling med underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK fra da Tobiassen jobbet i Dagens Næringsliv.

#MinMetode

VGs Markus Tobiassen: – Taktikkeri er oppskrytt. Det beste er som regel å gå rett på sak, som her

VG-journalist Markus Tobiassen forteller om sine journalistiske metoder i Medier24s spalte #MinMetode.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I spalten #MinMetode ønsker Medier24 å få journalister til å fortelle om sine metoder og tanker om hvordan journalistikk best utføres.

Denne gang er det gravejournalist Markus Tobiassen i VG som svarer på Medier24s ti spørsmål om alt fra undervurderte kvaliteter, kilderelasjoner og sitatsjekking.

– Hva er din viktigste egenskap for å sette dagsorden?

– Jeg har innsett at jeg er sta, på godt og vondt.

– Hvilke kvaliteter er de mest undervurderte som journalist?

– Å huske navn er viktig. Jeg husker en mellomleder som gikk en hel sommer og konsekvent brukte feil navn på en av sommervikarene. Jeg er også dårlig til å huske navn, men jeg er i alle fall ikke mellomleder.

– Hvilke kvaliteter er de mest oppskrytte som journalist?

Markus Tobiassens sms-utveksling med underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK fra da Tobiassen jobbet i Dagens Næringsliv.

– Taktikkeri. Jeg bruker alt for mye tid på å tenke på hvordan jeg skal gå frem. Det beste er som regel å gå rett på sak, som her (bilde til høyre):

– Hva foretrekker du å jobbe med: Breaking news eller lengre reportasjer? Hvorfor?

– Min tidligere kollega Frode Frøyland oppsummerte presist at dette er et valg mellom hjerteinfarkt og magesår. Jeg foretrekker magesår.

– Hva er din mest utradisjonelle måte å finne gode saker på?

– La andre finne dem og forsøk så å ta over saken? Usikker på om det er utradisjonelt.

– Hva er dine beste triks for å bygge et bredt og relevant kildenettverk?

– Wining and dining. 

– Hvordan håndterer du motstand fra kilder som føler seg urettferdig behandlet?

– Jeg nikker og lytter og sier «mhm». Så retter og beklager jeg det som er feil. 

– Hvilken sak er den mest krevende du har laget så langt?

Tidal-saken, på grunn av tiden det tok. Men det var også ganske krevende å skulle lande gulltipset om skjeggkreinvasjon hos NRK på Marienlyst. Det var rett før påske og sidene måtte fylles. Det viste seg at det bare var funnet ett eneste stusslig sølvkre.

– Hva er de største misoppfatningene folk har til journalister?

– De fleste fordommene er sanne. Men folk henger litt etter på om vi er mest opptatt av klikk, lesertid, konverteringer eller lav churn. Nå er det lav churn som gjelder. I morgen kan det være loyalty retention. Følg med. 

– Og så tror jeg noen undervurderer hvor selvopptatte vi er. En kollega av meg sammenlignet konstant utseendet sitt med den franske fotballkjekkasen Olivier Giroud.

– I USA innførte New York Times forbud mot sitatsjekk i 2012. Mener du norske medier bør gjøre det samme? Hvorfor eller hvorfor ikke?

– I valget mellom dagens norske praksis og et forbud, ville jeg valgt et forbud (jeg har gjort meg skyldig i omtrent samtlige idiotiske utslag av praksisen). Sitatsjekkpraksisen er i altfor stor grad en krykke for manglende arbeid med faktakontroll og intervjuforberedelser. Forslagene til kildeutvalget er gode, også det som gjelder sitatpraksis.

Powered by Labrador CMS