Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.
Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

NRK tror de unngår å si opp ansatte

Det er kommet inn 80 søknader om sluttpakke til NRK etter at mediehuset må kutte over 300 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

I fjor høst åpnet NRK for at alle ansatte kan søke sluttpakke. Bakgrunnen var at NRK må kutte over 300 millioner kroner etter at statsbudsjettet ble vedtatt.

NRK opplyste i november at de måtte kutte mellom 80 og 120 årsverk.

I en intern melding, som Medier24 har sett, så opplyser NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen at de tror de vil komme i mål uten en sentral nedbemanningsprosess.

– Med det antallet sluttpakkesøknader vi har nå og de naturlige avgangene, er det vår vurdering at vi kan komme i mål uten en sentral nedbemanningsprosess, står det i den interne meldingen.

– Men, da er vi helt avhengig av at noen flytter på seg lokalt og på tvers av organisasjonen. Derfor må vi nå brette opp ermene det siste strekket, og finne de beste løsningene for NRK totalt sett, skriver kringkastingssjefen videre.

NRK-klubbleder Rolf Johansen sier til Medier24 at det er veldig gode nyheter.

– Det betyr at vi kommer i mål med denne nedbemanning og disse kuttene som vi er pålagt av regjeringen, uten voldsom dramatikk, sier han.

80 søknader

Organisasjonsdirektør Olav Hypher sier de har fått inn over 80 søknader om sluttpakker.

– Vi vektlegger ikke det tallet så høyt i seg selv, vi er mest opptatt hvor bra match vi kan finne mellom dem som har søkt og de behovene NRK har, og hvilke løsninger vi kan finne på tvers, sier Hypher og understreker at folk som går av med pensjon er inkludert i det tallet.

Han sier at hovedkonklusjonen er at NRK fortsatt har en jobb å gjøre.

– Men vi ser målstreken og føler oss trygge på at vi skal klare å løse dette uten å gå inn i en strukturert og sentralisert nedbemanningsprosess, sier Hypher.

– Vi er glad for at vi ser ut til å få til det, legger han til.

– Hvorfor føler dere så trygge på det?

– Det er fordi vi har funnet så mange løsninger, men det er fortsatt noen igjen. Så vi trenger disse ukene til å finne dem. Men vi opplever å ha et godt samarbeid med på tvers av avdelingene i NRK og med de tillitsvalgte, sier Hypher.

Tøffe prioriteringer

For å komme i mål, har NRK sammen gjort flere tøffe prioriteringer. I den interne meldingen skriver NRK at noen oppgaver vil bortfalle helt, omfordeles eller reduseres.

– Det er krevende å kutte 300 millioner, og det vil merkes. Men da statsbudsjettet kom i oktober sa vi at vi skulle løse dette sammen, og jeg har tro på at vi skal klare det, i fellesskap, i løpet av januar, skriver Fürst Haugen.

Ifølge den interne meldingen har samtlige innkomne sluttpakkesøknader blitt behandlet denne uken.

«Der medarbeidere ikke må erstattes, vil sluttpakkesøknader godkjennes, og søkere vil få svar i løpet av uke 2. Der medarbeidere må erstattes av andre ansatte i NRK og vi ser muligheter for dette, krever det mer tid å se løsningsalternativer før vi kan innvilge søknaden. Vi ser for oss at vi vil trenge tiden ut januar før dette er konkludert. Der vi ikke kan finne gode løsninger vil ikke søknaden innvilges», står det videre.

Powered by Labrador CMS