Per Christian Selmer-Anderssen fikk stående applaus da han mottok prisen.

Per Christian Selmer-Anderssen er Årets frilanser

Fredag kveld mottok Per Christian Selmer-Anderssen prisen som Årets frilanser etter årsmøtet i NJ Frilans i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Under festmiddagen etter årsmøtet i NJ Frilans i Bergen mottok Per Christian Selmer-Anderssen prisen som Årets frilanser.

Han mottok prisen av juryleder Asbjørn Leirvåg.

– Jeg er rørt og glad over å bli Årets frilanser. Det var veldig, veldig overraskende, særlig med tanke på den buketten med sterke journalister som har fått prisen før meg. Samtidig er det viktig å si at ingen frilanser kan jobbe i et vakuum, sier vinneren.

– Jeg har vært heldig å kunne jobbe med gode reportasjeledere og redaktører, som har gitt meg sjanser og villet satse på mine litt smale ideer. Og ikke minst: Jeg har samarbeidet med fantastiske fotografer som Kyrre Lien og Nora Savosnick. De har ikke bare vært viktige i felt og for sakene vi har laget sammen i Ukraina, men også lært meg mye om hvilke muligheter man har som frilanser. Jeg skylder dem alle en stor takk.

I en uttalelse sier han at frilanslivet er en frihet som kommer med en kostnad, og at frilansere blir prissatt annerledes enn faste ansatte, samt at noen ser litt ned på frilansere.

– Det må alle slutte med! Frilansere er i en stolt tradisjon i Norge, og er ikke mindre viktig etter hvert som verden blir mer urolig. Under den spanske borgerkrigen var de fleste norske korrespondentene frilansere, sier han.

– Nå er det igjen krig i Europa, og vi ser at dekningen fra for eksempel okkupasjonen av Mariupol ble gjort av frilansfotografer. Vi er viktige for den offentlige samtalen, enten vi er anmeldere, reportere, kommentatorer, fotografer eller allroundere - og det må vi aldri glemme, sier Per Christian Selmer-Anderssen.

Per Christian Selmer-Anderssen blir intervjuet etter å ha mottatt prisen som Årets frilanser.

Fem ble nominert

I juryens uttalelse står det at fem journalister ble nominert, og omtaler årets vinner som en uredd journalist som viser mangfold i tematikk.

De trekker fram at han kommer lett i kontakt med mennesker, fremstiller folk levende i portretter og kombinerer gode reportasje-elementer for å gi gode leseropplevelser.

– Årets prisvinner har gjennom flere år vist seg for å ha teft for å dekke det som faller utenfor hoveddekningen til norske medier, og som viser seg å bli viktigere enn man først har trodd, skriver juryen.

– Siden 2014 har årets frilanser bodd lange perioder i Ukraina og levert titalls reportasjer fra en krig som helt klart ble underdekket. Resultatene er publisert i store norske medier til Slate og Al Jazeera.

Dette er årets jury:

  • Redaktør Tine Skarland i Aftenposten Innsikt
  • Frilans fotojournalist og tidligere vinner av årets frilanser Morten Risberg
  • Asbjørn Leirvåg, reportasjeleder ved Senter for undersøkende journalistikk SUJO
Powered by Labrador CMS