Ronny Brede Aase under Norsk Lokalradioforbunds landsmøte i Stavanger i helga.
Ronny Brede Aase under Norsk Lokalradioforbunds landsmøte i Stavanger i helga.

Da niåringen Ronny lå syk på sofaen og hørte NRK P3 for første gang, visste han umiddelbart hva han skulle bli når han vokste opp

(STAVANGER:) Etter at Ronny Brede Aase (30) fant ut hva han ville bli på gutterommet i Førde, brukte han all sin tid på å lage radio. Med en søknad skrevet i fylla, endte han opp med drømmejobben.

Publisert

– Jeg elsker jobben min så høyt, og jeg har skjønt at det er mitt livs drømmejobb! Jeg har aldri hatt, og kommer aldri til å ha en så morsom jobb noen gang igjen, sier Ronny Brede Aase, programleder i P3morgen.

30-åringen har jobbet i P3 siden 2009, og har de siste årene vært i P3morgen sammen med Silje Nordnes og Markus Neby.

I går delte P3-profilen av sine erfaringer og om veien til NRK på Norsk Lokalradioforbunds landskonferanse i Stavanger.

– Det hele startet da jeg lå syk hjemme i en alder av ni år. Mamma vasket huset og hadde på radio på stereoanlegget i stuen den dagen. Det var da jeg hørte NRK P3 for første gang, og siden den dagen bestemte jeg meg for at jeg skulle jobbe i radio, sier Aase.

Skulket skolen for å lage radio

Radiokarrieren startet allerede da 30-åringen gikk på ungdomsskolen.

Programledere Live Nelvik og Ronny Brede Aase ankommer på rød løper før utdelingen av NRK P3 Gull på Sentralen i Oslo.
Programledere Live Nelvik og Ronny Brede Aase ankommer på rød løper før utdelingen av NRK P3 Gull på Sentralen i Oslo.

Førde hadde ikke lokalradio på den tiden, men dette hindret ikke Aase fra å møte opp hos Radio Naustloftet i nabokommunen.

Han skulle lage radio. 

– Etter å ha mannet meg opp til å spørre om å få lage radio hos dem, fikk jeg utrolig nok lov til å lage et sommerprogram for ungdom. Deretter ballet det egentlig bare på seg.

Da Aase begynte på videregående, skulket han skolen for å lage radio.

I mattetimene latet han som han jobbet med oppgaver, mens realiteten var at han redigerte opptak som han senere brente på CD.

– Etter videregående ville jeg begynne i Volda, men det var jeg ikke god nok til. Det endte opp med at jeg misforsto Samordna opptak og havnet på Høgskolen i Østfold.

Aase flyttet til Halden for å studere, og atter en gang tok han mot til seg og trappet opp hos lokalkanalen Radio Prime.

Der satt han og laget det han selv kaller obskure, grove og rare radiosendinger, uten sensur overhodet.

– Som 19 åring fikk jeg muligheten til å jobbe som sommervikar i NRK Sogn og Fjordane, og to år senere skrev jeg en jobbsøknad til P3 i fylla.

Planlegger lite før en sending

For gjengen i P3morgen er det veldig viktig at alt som skjer på lufta er 100 prosent ærlig og autentisk.

Aase mener det er avgjørende at det han gjør på radio gjenspeiler den han er privat.

 – Jeg forsøker å være meg selv på radio, for jeg tror det gjør at lytterne får tillit til meg og tror på meg når jeg forteller mine historier.

 Radioprogrammet er lagt opp slik at det skal være et høydepunkt hver halvtime.

I tillegg streber P3morgen etter å ha gjester som folk vet hvem er. Likevel er svært lite planlagt på forhånd, i følge Aase.

 – Vi prøver å unngå å fortelle hverandre på hva vi skal prate om før vi går på lufta. Når jeg forteller noe til Silje og Markus, vil jeg at det skal høres ut som at jeg forteller det til dem på samme måte som jeg forteller noe til vennene mine på pub.

Ronny Brede Aase under Norsk Lokalradioforbunds landsmøte i Stavanger i helga.
Ronny Brede Aase under Norsk Lokalradioforbunds landsmøte i Stavanger i helga.

 Han legger til at det ikke alltid går veien, men at den prisen er verdt å betale for de fullstendig genuine og ekte øyeblikkene som oppstår.

Aase sverger til fire prinsipper når han lager radio.

 – Det er viktig å alltid elske musikken vi spiller, skrelle historiene mine ned til et minimum, lytte og spille opp de andre i studio, og tenke at alt er lov så lenge man kan begrunne det med to setninger.

Powered by Labrador CMS