Satiretegnerne i Norge tildeles Ossietzkyprisen 2020

Tegnerne får prisen for sin «fremragende innsats for ytringsfriheten», opplyser Norsk PEN.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Satiretegnerne i Norge tildeles Ossietzkyprisen for 2020, opplyser Norsk PEN. 

Tegnerne får prisen for sin «fremragende innsats for ytringsfriheten».

Norsk PEN har valgt ut tre satiretegnere som skal motta prisen på vegne av yrkesgruppen i Norge: Finn Graff, Siri Dokken og Ahmed Falah.

– Ytringsfrihet er ikke gitt oss for kun å verne ytringer vi kan nikke anerkjennende til. Den skal særlig verne ytringer som fornærmer, som sjokkerer eller uroer oss. Akkurat slik satiretegningene gjør, sier Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk PEN. 

Organisasjonen fremhever av prisen nå er aktuell: Denne høsten pågår rettssaken mot de 14 personene som er tiltalt for angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo for fem år siden. 

I tillegg er det 15 år siden den danske avisen Jyllands-Posten publiserte tolv karikaturer av profeten Mohammed, og forrige uke ble en fransk lærer drept etter å ha vist Muhammed-karikaturer i en skoletime.

– Denne prisen ble dessverre mer aktuell enn vi hadde ønsket. Satire og satiretegninger er viktig for livet og samfunnet vårt, og bør fortsatt være det. Det er viktig at satiretegnere føler seg trygge til å ytre det de vil, sier Stavrum.

Prispengene er øremerket en utstilling av norske satiretegninger på Avistegnernes Hus i Drøbak, opplyser Norsk PEN.

Fjorårets vinner var Aftenposten-journalist Afshin Ismaeli.

Styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum.
Powered by Labrador CMS