Trude Drevland mener NRK må skjerpe seg.

NRK får kritikk: – Dette må NRK raskt rette opp

NRK fikk kritikk for måten de har håndtert saken om Sophie Elise på.

Publisert Sist oppdatert

Rundt 4300 klager har kommet inn til Kringkastingsrådet om Sophie Elise og podkasten hennes, og torsdag behandles klagene.

Klagene kom inn etter at Sophie Elise la ut et bilde av seg selv og en annen influenser på Instagram, der sistnevnte holdt en liten pose med noe hvitt oppi.

Det førte til en klagestorm til Kringkastingsrådet, og en mediestorm med nesten 1500 oppslag på under én måned.

Debatten i etterkant av bildet beveget seg over på NRK og allmennkringkasterens rolle om å tilknytte seg kommersielle aktører, som Sophie Elise.

Rådsmedlem Trude Drevland mener det fortsatt er rom for influensere hos NRK, men at NRK har en jobb med å rette opp inntrykket i befolkningen.

– Det er ingen tvil om at det er mangel på troverdighet hos folk i NRK, og det må NRK raskt rette opp, sier hun.

– Det må være skjerpings til NRK i denne saken.

Hun trekker fram de mange tusen klagene som har gitt uttrykk for forskrekkelse, skuffelser og til tider forbannelse «over sin kanal».

– Det handler om skuffelse fordi NRK ikke stod opp slik vi alltid forventer at NRK skal stå opp. Det er ikke bra, og det koster dyrt, sier hun.

Ble noe annet enn forventet

Rådsmedlem Stine Renate Håheim har hørt flere episoder, og kaller det til tider underholdende, sårbart, artig og ærlig.

– Men jeg opplever et enormt sprik i hva som ble solgt inn enn hva man sitter igjen med, sier hun.

I pressemeldingen da podkasten ble lansert, uttalte Fetisha Williams følgende:

– Vi er veldig glade for at NRK satser på oss. Vi skal bygge noe gøy sammen som vi håper mange vil ta del i og høre på. Lytterne kan forvente masse ærlighet, latter, kjærlighet, sorg, humor og noen drypp av politikk på en underholdene måte. Vi ønsker at de skal føle at de sitter på jenterommet sammen med oss og får høre alle hemmelighetene og meningene våre, sier Fetisha Williams.

Håheim opplever at NRK snakker med to tunger når det kommer til forbildediskusjonen.

– NRK sier de er opptatt av at hun ikke skal være et forbilde, men på den andre siden snakker man om henne som en påvirker som kan gi gode holdninger. Jeg tror NRK må bestemme meg, sier hun.

Hun får gehør av rådsmedlem Nora Celine Warholm Essahli.

– Forventningene med det man har annonsert på forhånd har ikke stått i stil om det som er igjen med en underholdningspodkast, sier hun.

Hun trekker fram at Sophie Elise i mange har vært en kjent influenser, men at hun også er et symbol på influensernes inntok.

– Jeg håper det finnes andre som har mindre kommersielle bindinger som kan fylle en slik posisjon i NRK, kommenterer hun.

– Og jeg håper at man kan jobbe videre for at også unge kvinner kan være drøy på radio.

Hadde vært redd for samarbeid

Kringkastingsrådets leder, Snorre Valen, tok opp den heftige debatten som har vært siden Instagram-bildet ble publisert.

– Selv om det er de kommersielle bindingene og problemene ved å få en influenser å passe inn i malen som er grunnen til at samarbeidet ble avsluttet, så er det et inntrykk at debatten og reaksjonene bidro til å avslutte prosjektet, kommenterer han.

Vilde Schanke Sunde mener at blant annet kringkastingssjefens innlegg i forkant av debatten burde kommet mye tidligere, og at hun opplever at Sophie Elise har stått litt alene.

– Skulle jeg vært influenser så hadde jeg kanskje vært litt urolig med å gå inn i et samarbeid med NRK, for da kunne jeg blitt alene, sier hun.

Rådsmedlem Jøran Kallmyr problematiserer at Sophie Elise er en kommersiell aktør.

– Det er vanskelig å vite når hun snakker på vegne av en kunde eller seg selv. Slike ting gjør at bildet blir ganske bråkete, sier han.

– Det er fullt mulig å få tak i den type underholdning som Sophie Elise gir. Man trenger ikke en skakttefinansiert kanal for å få det.

– Skal stille høye krav

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen er enig at det skal stilles høye krav til NRK.

– Folk er skuffa. Det tar vi virkelig innover oss, sier hun.

NRK har ikke opplyst om avtalen mellom allmennkringkasteren og Sophie Elise, men Fürst Haugen kommenterer likevel avtalen.

– De økonomiske rammene er helt i tråd med det andre podkastprofiler i NRK har. Den er ikke ekstraordinær eller annerledes, sier hun.

Powered by Labrador CMS