Toppen Bech på et promobilde for Herskapelig.
Toppen Bech på et promobilde for Herskapelig.

MINNEORD:

Toppen Bech drev tilgjengelig folkeopplysning med stor suksess

«Toppen vil bli husket i NRK som en medarbeider med stor journalistisk kompetanse på hva som traff folk hjemme», skriver Charlo Halvorsen i dette minneordet.

Publisert

De fleste TV-seerne kjente nok Toppen Bech best gjennom serien «Herskapelig», som gikk i 7 sesonger fra slutten av 90-tallet. 

Her tilførte Toppen ikke bare litt dannelse til NRK, men også betydelig historisk interesse for storslåtte, norske hjem gjennom tidene. Toppen ledet oss gjennom programserien med utpreget fortellerglede og dyp forståelse for at disse hjemmene var en viktig del av vår felles kulturhistorie. 

Men Toppen var mye mer enn «Herskapelig». Hun hadde et bredt spekter av TV-produksjoner – fra «Den blå timen» sammen med Erik Bye til dokumentar fra Kenya. 

Hun var en populær programleder i Nitimen og ikke minst en mangeårig programleder i «frokost-TV» fra 1984.

Toppen drev tilgjengelig folkeopplysning med stor suksess, og flere av hennes TV-prosjekter endte også opp i bokform. For hennes store innsats som kulturformidler mottok hun fortjent Kongens fortjenestemedalje i gull i 2007. 

Toppen vil bli husket i NRK som en medarbeider med stor journalistisk kompetanse på hva som traff folk hjemme. Og en som var et naturlig midtpunkt i alle produksjoner hun var involvert i – med et vennlig smil og samtidig en tydelig ambisjon om å få til det aller beste for sitt publikum. 

Charlo Halvorsen, programredaktør i NRK Underholdningsavdelingen

Powered by Labrador CMS