Skavlan nekter å beklage overfor Åkesson

Men møter kritikk både fra Sverige og Norge - langt inn i K-rådet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Linus Røvik Hauge): Talkshow-verten Fredrik Skavlan sier det er uaktuelt å beklage sin oppførsel under intervjuet med Sverigedemokraterna-lederen Jimmie Åkesson forrige uke. Flere av Kringkastingsrådets medlemmer er imidlertid kritiske.

Mandag ettermiddag hadde Kringkastingsrådet mottatt godt over 3.000 klager på intervjuet som ble vist sist fredag kveld. Svenskenes motsats hadde fått inn snaue 500, skriver Aftenposten.

– Svært mange av klagerne mener Skavlan oppførte seg dårlig og at han behandlet Åkesson med manglende respekt, sier sekretær Erik Berg-Hansen i Kringskastingsrådet til avisen.

Uaktuelt å beklage

Selv om mange har presisert at de ikke sympatiserer med Åkesson politisk, reagerte de på at Åkesson ikke fikk snakke ut, og ble avbrutt flere ganger.

– Flere mener at Skavlan tråkket på en mann som ligger nede, og at han ikke tok innover seg at Åkesson fortsatt var sykmeldt. Heller ikke i intervjuet i Søndagsrevyen to dager senere, sier Berg-Hansen.

Til Sveriges Television sier Skavlan at det er uaktuelt å beklage overfor Åkesson.

– Jeg forstår ikke hva vi skal gi en beklagelse for. Vi stilte helt legitime spørsmål, både om hans helse og at han nå skal tilbake i rollen som partileder, sier Skavlan.

Han understreker at det var Åkesson som tok kontakt og initiativ til å få være gjest i programmet, etter at Skavlan-redaksjonen tidligere hadde bedt om et intervju med ham når han var klar til å ta fatt på politikken igjen etter sykmeldingen.

Ikke bare kos

Skavlan sier han forstår at noen reagerer, men understreker samtidig at «Skavlan» ikke bare skal være et «koseprogram», men også et journalistisk program med plass til de litt vanskeligere spørsmålene.

– Det har vi gjort tidligere også med gjester som Håkan Juholt, Carl Bildt og Stefan Löfven, sier Skavlan.

Men den forklaringen biter ikke på Sverigedemokraterna der flere av Åkessons partifeller går rett i strupen på programlederen.

– Jimmie Åkesson konfronteres på en usmakelig måte med uttalelser fra forgjengere som for en stor del er utestengt fra partiet nettopp på grunn av disse uttalelsene, sier riksdagspolitiker og medlem av Sverigedemokraternas sentralstyre, Mattias Bäckström Johansson, til Dagbladet.

– Han (Fredrik Skavlan) vil ikke bite hånden som mater ham, og SVT ønsker at han skal fornedre Jimmie. Å være en lydig hund, er nok heller ikke noe større problem for en person som åpenbart mangler både ære og yrkesstolthet, tordner partiets nestleder Jonas Åkerlund.

Kritiske

Antallet klager på Skavlan-programmet sist fredag er det høyeste noensinne og slår den forrige rekorden som var rettet mot NRKs dekning av Gazakrigen i fjor, og det kontroversielle programmet Trekant. Begge programmene fikk bare noen hundre klager hver, ifølge Erik Berg-Hansen i Kringkastingsrådet.

Men ikke bare seerne og Åkessons partifeller har uttrykt sin misnøye med Fredrik Skavlands intervju med kontroversielle Åkesson. Innad i Kringkastingsrådet er det flere som er kritiske.

– Primært er jeg kritisk til at han ble invitert til dette programmet i en situasjon hvor hans sykmelding ikke var fullført. Det er nok et tema som vil bli diskutert i Kringkastingsrådet, sier kommentator og journalist Frank Rossavik i Bergens Tidende til VG.

– Fredrik Skavlan har intervjuet en rekke partiledere og da i en typisk vennlig talkshow-setting. Programkonseptet er «mys-TV» som svenskene sier. Fredagens program bryter kraftig med Skavlans eget «mys-TV»-konsept. Dermed tar Skavlan politisk standpunkt på en ubehagelig måte, skriver Elin Ørjasæter i en epost til samme avis.

May Helen Molvær Grimstad mener intervjuet ble pinlig da Skavlan rettet skytset mot Sverigedemokraternas politikk. Rådsmedlem Mette Gundersen mener på sin side at intervjuet var «balansert og godt».

(©NTB)

Powered by Labrador CMS