NRK trekker røde velgere, blå velgere ser på TV 2. Kan bli et problem, frykter forskere

Polarisering av mediene kan føre til «ekkokammer-effekt».

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): Økende polarisering av mediene kan bli et demokratisk problem, frykter forskere bak en ny undersøkelse. Ifølge undersøkelsen foretrekker venstreorienterte velgere NRK, mens høyreorienterte prioriterer TV 2.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre er klart overrepresentert blant NRK-seerne. Over halvparten av dem som utelukkende ser på TV 2 stemmer på Høyre eller Fremskrittspartiet.

Også hjemmesitterne foretrekker TV 2, viser undersøkelsen, som er basert på NRKs og TV 2s valgkampdekning under stortingsvalget i 2013. Undersøkelsen er gjennomført av forskerne Rune Karlsen og Toril Aalberg.

– Vi ser en klar tendens til polarisering av folks medievalg etter politiske skillelinjer. Det er mange seere som har en oppfatning av at TV 2 representerer høyresiden i norsk politikk og NRK venstresiden. De velger kanal deretter, sier Aalberg, som er professor i samfunnsvitenskap ved NTNU, til Klassekampen.

Forskernes frykt er at folk i større grad vil velge bort medier som ikke bekrefter egne politiske holdninger.

– Faren er at vi får en ekkokammer-effekt, i stedet for at vi søker opp kilder hvor våre egne meninger kan bli konfrontert av andres perspektiver. En slik utvikling vil være uheldig for demokratiet, sier Aalberg.

– Undersøkelsen sier ikke noe om innholdet eller den politiske vinklingen i programmene. Vi har kun sett på seernes preferanser, sier Aaberg videre.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS